Liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad, care va participa la Adunarea generala a ONU, a sfidat din nou Occidentul joi pe tema dosarului nuclear, relateaza AFP.
El a facut declaratii dupa apelul marilor puteri din grupul 5 plus 1 ca Iranul sa accepte negocieri directe pe tema programului nuclear.

"Nimeni nu poate impune sanctiuni Iranului. Ei pot totusi sa le impuna", a spus el, ironic, dupa ce a obtinut sustinerea Parlamentului pentru 18 dintre cei 21 de ministri pe care i-a propus.

Liderul iranian a mai declarat ca tara sa a pregatit propuneri pentru marile puteri - membrii Consiliului de Securitate plus Germania - in vederea reluarii discutiilor despre nuclear.

Ahmadinejad va participa la Adunarea generala a ONU de la sfarsitul lunii septembrie, la New York. "Va face deplasarea. Ar fi o ocazie foarte buna pentru a prezenta punctele de vedere ale Iranului despre chestiunile internationale", a declarat Rahim Machaie, purtator de cuvant.

Cu cateva ore inainte, purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Hassan Ghashghavi, a declarat ca Iranul sustine dialogul pe tema programului nuclear, dar nu va accepta nicio amenintare sau presiune penmtru o data-limita de reluare a discutiilor.

Potrivit NewsIn, principalul negociator din dosarul nuclear, Said Jalili, a anuntat ca Teheranul va prezenta in curand un pachet de propuneri.

Cele trei serii de sanctiuni internationale adoptate de Consiliul de Securitate al ONU in 2005, 2006 si 2007 nu au facut Iranul sa cedeze, el continuand sa refuze suspendarea programului de imbogatire a uraniului. In fata refuzului persistent al Iranului, tarile occidentale ameninta cu noi sanctiuni, dar, in acelasi timp, asteapta propunerile iraniene.

Reuniti miercuri in Germania, directorii politici ai ministerelor de externe din grupul 5 plus 1 si UE au reiterat apelul catre Iran de a accepta negocieri directe "in baza respectului reciproc".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.