Pe termen scurt, Presedintele Traian Basescu considera ca telurile Romaniei sunt obtinerea unui portofoliu important de comisar, mai precis cel al agriculturii, si plasarea Agentiei de Coordonare a Autoritatilor Nationale de Reglementare in domeniul Energiei pe teritoriu tarii noastre.
“Romania trebuie sa obtina un portofoliu important. Si, asa cum am discutat deja si cu presedintele Comisiei Europene, pe 12 ianuarie, si cu alti lideri europeni, Romania vizeaza portofoliul agriculturii, un portofoliu cu o relevanta deosebita, mai ales in perspectiva politicii agricole europene, care este la un moment de cumpana: daca se mentine aceeasi politica sau se reduc resursele pentru agricultura, subiect care va fi in dezbatere inainte cu mult de bugetul din 2013-2020”, a precizat Basescu ambasadorilor in discursul tinut cu ocazia Reuniunii anuale a diplomatiei romane.

Seful statului a mentionat ca exista si o varianta de rezerva pe care o pregatesc autoritatile.

Referitor la Agentia Europeana de Coordonare a Autoritatilor Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, a carui sediu central ar trebui sa fie teoretic in Romania, Basescu i-a dojenit putin pe diplomati, zicand ca demersurile au inceput mult prea tarziu.

“Un alt obiectiv pe care il avem in interiorul Uniunii Europene - si aici suntem la limita si trebuie sa recunoastem ca demersurile noastre au inceput mult prea tarziu; nu este o critica, este o constatare, legat de Agentia Europeana de Coordonare a Autoritatilor Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Aici am fost printre cei care au propus amanarea deciziei pentru luna decembrie, exact pentru ca demersurile noastre s-au declansat foarte tarziu si a trebuit ca cea mai mare parte a demersurilor sa fie ridicate la nivelul de sefi de stat, sefi de guvern, pentru a mai salva ce se putea salva pe ultima suta”, a declarat presedintele. El a adaugat ca aici ii lipsesc Romaniei doua voturi, insa le va spune diplomatilor de unde se pot obtine aceste doua voturi dupa ce pleaca reprezentantii presei din sala.

Seful statului a mai multumit ambasadorilor ca nu au oscilat in ceea ce priveste pozitia Romaniei fata de proiectul Nabucco.

De asemenea, el a abordat problema relatiei cu vecinul din est, Republica Moldova, reinterand obiectivul Romaniei ramane ca, mai devreme sau mai tarziu, acesta tara sa devina membru UE. Basescu a mai propus infiintarea unei Agentii speciale pentru acordarea cetateniei romane moldovenilor.

“Ar trebui sa cream rapid o agentie pentru acordarea cetateniei. Deja este evident ca structurile care functioneaza in momentul de fata, pe langa Ministerul Justitiei, nu pot face fata numarului mare de solicitari de acordare a cetateniei celor care si-au pierdut cetatenia fara vointa lor, a acelora si a familiilor lor, pana la gradul trei”, a explicat seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.