Un proiect de lege al ultracatolicilor polonezi care sustine introducerea unei pedepse cu inchisoarea pentru persoanele care au recurs la fertilizarea in vitro va fi examinat in cursul acestei saptamani de parlamentarii polonezi.
Initiativa a grupului de cetateni "Contra in vitro", proiectul a reunit in favoarea sa peste 160.000 de semnaturi. Proiectul de lege propune ca toate persoanele ale caror actiuni conduc la fertilizarea in vitro sa fie pasibile de pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani, informeaza AFP, citata de NewsIn.

Proiectul, depus in Parlament la jumatatea lunii iunie, va fi examinat in urmatoarea sedinta. In parlamentul polonez au fost depuse mai multe asemenea proiecte de reglementare a procesului de fertilizare in vitro - doua ale partidului liberal Platforma civica, unul al stangii social democrate si unul al partidului concervator Dreptate si Justitie.

Biserica catolica din Polonia alimenteaza dezbaterea prin declaratii publice autoritare prin care condamna fecundarea in vitro. Preotii polonezi califica fertilizarea in vitro ca fiind un "avort rafinat" deoarece aceasta metoda ucide numerosi embrioni la fiecare tentativa.

Dupa caderea comunismului in 1989, Biserica catolica poloneza a obtinut interzicerea avorturilor, infractiune pasibila in Polonia de pedeapsa cu inchisoarea de pana la doi ani, exceptie facand cazurile de viol, incest sau malformatie ireversibila a embrionului.

In urma cu cateva saptamani, ultracatolicii polonezi protestau impotriva concertului cantaretei americane Madonna care a avut loc pe 15 august, la Varsovia, considerand acest eveniment o blasfemie. Un comitet al ultracatolicilor a cerut municipalitatii anularea "concertului scandalos" al cantaretei programat la o data sfanta pentru catolici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.