Regele Mihai I marturiseste ca Fuhrer-ul nu l-a intimidat in cele doua scurte intalniri pe care le-au avut, spunand, jovial, ca atitudinea aroganta a acestuia l-a deranjat "precum apa penele ratei", dar ca nu a putut intelege cum de Mussolini, italian ca toti italienii, s-a "incurcat" cu Hitler.
Intr-un interviu acordat in exclusivitate postului de radio Europa Libera, Regele Mihai I al Romaniei vorbeste despre contextul istoric al celei de-a doua conflagratii mondiale, cand Romania s-a gasit prinsa intre Germania nazista si Uniunea Sovietica, alegand sa intre in razboi de partea armatei lui Hitler, pentru a intoarce apoi armele, de partea URSS, conform NewsIn.

Intrebat daca nu ar fi fost mai onorabil pentru Romania sa reziste ultimatumului sovietic din 1940, alegand astfel sa apere Basarabia si Bucovina de Nord, Regele Mihai aminteste ca, privilegiind calea morala, ne-am fi lasat invadati de colosul URSS. "Nu stim exact cum ar fi decurs lucrurile, dar sunt unele situatii care trebuie abordate cu mare, mare precautie. Este posibil ca oamenii care conduceau tara sa se fi gandit ca era poate mai bine sa accepte o situatie umilitoare si sa salvgardeze independenta restului tarii. Desigur, multi occidentali nu se gandesc la asta si nu inteleg cu adevarat in ce situatie ne gaseam noi", adauga Regele Mihai I.

Fostul suveran isi declina orice responsabilitate, de vreme ce "desi eram seful statului, nu eram lasat sa fac nimic, pentru ca el (Antonescu, n.r.) se ocupa de politica si de toate celelalte". In pofida rolului marginal pe care l-a jucat in deciziile politice, suveranul isi aminteste de marile intalniri pe cera le-a avut cu liderii momentului: Winston Churchill, Harry Truman, Mussolini si chiar temutul Hitler. Despre Churchil, regele isi aminteste ca era un om politicos si inteligent, care avea date minime despre Romania: "Nu stiu, Romania are Constitutie?", ar fi intrebat liderul britanic.

Pe Hitler, fostul suvern l-a intalnit de doua ori: prima data in 1938, cand Führer-ul a discutat cu regele Carol al II-lea, Mihai neparticipand la discutii, pentru ca nu vorbea germana, iar a doua oara in timpul unei calatorii alaturi de Regina Elena la Florenta, trecand prin Berlin."Eram atat de indepartati din punct de vedere al mentalitatilor, incat atitudinea lui intimidanta m-a deranjat precum apa penele ratei. Nu m-a atins si nici pe mama. Nici ea nu a fost deloc impresionata", povesteste, plastic, fostul suveran al Romaniei. In ceea ce il priveste pe Mussolini, acesta "era ca toti italienii". "Cum de se incurcase cu Hitler, e greu de spus", adauga acesta.

Fostul suveran abordeaza si chestiunea delicata a evreilor din Romania, pe unii dintre ei salvandu-i alaturi de Regina Elena, doar ca pentru ca aceasta benefecia de simpatia maresalului Antonescu: "Mama a reusit sa salveze cam o suta si ceva de mii de evrei din Romania si din Transnistria. Nu era atat de mult cat ar fi dorit ea, dar era totusi ceva. Si asta, pentru ca Antonescu o respecta pe mama". Cat de mult se stia in Romania despre exterminarea in masa a evreilor, Mihai I este ambiguu, recunoscand, totusi, ca exista o vaga idee ca ceva rau se petrecea.

Interviul acordat de Regele Mihai I postului Europa Libera a fost inregistrat pe 13 august, in resedinta de la Aubonne (Elvetia).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.