Administratia Obama pare ca a renuntat la desfasurarea elementelor scutului antiracheta in Polonia si Cehia, arata un ziar polonez.
Potrivit lui Riki Ellison, un lobbyst al scutului de la Casa Alba, SUA a abandonat planurile de constructie si elaborare a scutului antiracheta din cele doua state UE, conform cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, citat de EUobserver.

"Semnalele trimise de Pentagon sunt clare: actualul guvern SUA cauta alte solutii privind sistemul de aparare, care sa nu implice Polonia si Republica Ceha”, a spus Ellison, adaugand ca noua echipa din administratia SUA ofera mai multa atentie argumentelor Rusiei.

Administratia Obama vrea mai degraba sa instaleze interceptoare pe nave si in baze din Israel si Turcia, precum si "poate undeva in Balcani", relateaza NewsIn, citand AFP.

In 2008, Varsovia si Washingtonul au ajuns la un acord pentru desfasurarea pana in 2013 in Polonia a zece interceptoare de rachete, cuplate la un radar in Cehia, proiect de aparare respins categoric de Rusia.

Administratia Obama isi propune sa reexamineze proiectul scutului, lansat de fosta administratie Bush pentru contracararea amenintarilor ce ar putea veni din tari ca Iranul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.