Agentii CIA l-au supus pe un prizonier suspectat de terorism la o tehnica de interogare "neautorizata": au aprins trabucuri si i-au suflat fumul n fata, potrivit unui raport.
Abd al Rahim al-Nashiri a fost organizatorul atacului din 12 octombrie 2000 asupra USS Cole, soldat cu moartea a 17 marinari americani. El a fost tinta unor tehnici controversate de interogare descrie intr-un raport din 7 mai 2004, partial declasificat de administratia Obama.

Agentii CIA au fumat trabucuri si au suflat fum in fata lui Nashiri, potrivit raportului, relateaza CNS News, conform NewsIn.

Potrivit raportului, aceasta tehnica este una dintre "cele neautorizate sau nejustificate de documente" folosite de angajati CIA in cursul interogatoriilor. [CIA isi ameninta detinutii cu moartea si agresarea sexuala a rudelor lor]

"Un agent CIA a recunoscut ca in decembrie 2002 el si o alta persoana au fumat trabucuri si au suflat fumul in fata lui al-Nashiri in cursul interogatoriului", potrivit raportului. Insa raportul nu a reusit sa stabileasca daca "tehnica suflarii fumului" urmarea sa il faca pe Nashiri sa "scuipe" ceea ce stia despre planurile al-Qaida.

"Agentul a spus ca a facut asta pentru a acoperi mirosul neplacut din camera si pentru a-i mentine in stare de alerta pe agenti la ora tarzie din noapte", potrivit raportului.

Intr-un incident mai serios, agentul CIA a spus ca unii colegi ai sai i-au spus lui Khalid Sheikh Muhammad, organizatorul atacurilor din 11 septembrie, ca ii vor ucide copiii, daca America este atacata din nou.

Supravietuind fumatului pasiv, Nashiri a fost expus si la alte tehnici de interogare prezentate in raport. "La un moment dat, intre 28 decembrie 2002 si 1 ianuarie 2003, agentul a folosit un pistol neincarcat pentru a-l speria pe Nashiri si a-l face sa dezvaluie informatii", subliniaza raportul. "Probabil in aceeasi zi, agentul a folosit o bormasina pentru a-l speria pe Nashiri. El a intrat in celula prizonierului si a dat drumul bormasinii, in timp ce prizonierul era dezbracat si cu fata acoperita. Agentul nu l-a atins pe Nashiri cu bormasina", spune documentul.

Agentii CIA au reusit totusi sa descopere, in cursul interogatoriilor, comploturi impotriva SUA, printre care planuri de "a arunca in aer mai multe benzinarii, pentru a se crea panica", "deturnarea unui avion si ciocnirea sa de cea mai inalta cladire din California" si tentative de daramare a unor poduri din New York.

Inchisoarea secreta a CIA, intr-o cladire renovata din Bucuresti


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.