Mii de vite vor inlocui in urmatorii ani tractoarele - deja insuficiente ca numar - pe plantatiile din Cuba, pentru a economisi carburant pe insula comunista confruntata cu o grava criza financiara, a relatat marti presa locala.
Au fost instituite deja "centre de dresura" si numai in provincia Villa Clara, din centrul tarii, intreprinderile de stat spera sa conteze pe 3.100 de atelaje cu boi pana in 2012, pentru "a da un avant productiei alimentare si pentru a economisi combustibil", scrie cotidianul Granma, organ de presa oficial al Partidului Comunist, informeaza AFP, potrivit NewsIn.

Ministerul Agriculturii a declarat ca dispunea in total, la sfarsitul lunii mai, de 265.120 de animale, insuficiente pentru a acoperi nevoile productiei agricole.

Aceasta masura este "de o importanta primordiala pentru a duce la indeplinire diferitele programe ale Ministerului Agriculturii, tinand cont de pretul ridicat al hidrocarburilor pe piata mondiala", scrie Grandma.

Insula cubaneza se confrunta in prezent cu cea mai grava criza economica de la "perioada speciala" care a urmat caderii URSS in 1991. Carburantul si electricitatea - produsa preponderent in termocentrale - sunt rationalizate incepand din luna iunie pentru intreprinderile de stat.
Presedintele Raul Castro a facut din cresterea productiei agricole una din prioritatile sale, in conditiile in care Cuba importa peste 80% din necesitatile sale alimentare, iar o mare parte a terenurilor statului sunt lasate in parloaga. El subliniat recent intr-un discurs lipsa de tractoare si de combustibil cu care se confrunta tara si rolul pe care l-ar putea avea vitele in micile ferme.

Circa 39% din cele 1,5 milioane de hectare de terenuri de stat lasate necultivate au fost date in exploatare unor intreprinzatori privati in virtutea unei decizii a guvernului lui Raul Castro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.