Sute de pompieri s-au mobilizat ieri impotriva unui incendiu care castiga teren in zonele impadurite de langa Atena, amenintand suburbiile capitalei, unde numerosi localnici au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, relateaza AFP, citeaza NewsIn.
"Ieri (sambata, n. red), casa noastra a fost crutata, dar focul a revenit astazi (duminica, n. red)", povestea o femeie de 53 de ani, care a plecat dintr-o suburbie la est de Atena."Oameni cu portavoce ne-au spus sa plecam, asa ca ne-am strans cateva lucruri, catelul si am plecat", a declarat aceasta. "Am luptat cu flacarile si ne-am salvat singuri casa", a explicat un alt localnic, din Koukounari. "Pompierii ne-au spus sa evacuam, apoi au plecat", a adaugat el.

Aproximativ 600 de pompieri incercau ieri sa opreasca focul care se propaga de sambata in suburbiile Agios Stefanos, Anthousa, Gerakas si Pallini, la mai putin de 30 kilometri de Atena. La operatiune urmau sa participe bombardiere cu apa italiene si avioane franceze.
Comisia Europeana a anuntat ca Franta a propus sa puna la dispozitia Greciei doua Canadair CL-215, Italia doua Canadair CL-415 si Cipru un elicopter antiincendiu.

Aceste incendii se anunta a fi cele mai grave de la cele din august 2007, soldate cu 77 de morti, care au distrus 250.000 de hectare.
12 avioane cu apa si sapte elicoptere actionau duminica, dar operatiunile erau ingreunate de vantul puternic. "Conditiile meteo nu le permit aparatelor sa opereze asa cum ar trebui, asa ca lasa in urma lor multe sectoare unde focul continua sa arda", a declarat prefectul Atenei, Yiannis Sgouros.

Circa 12.000 de hectare au fost devastate si este posibil ca multe case sa fi fost distruse.

Responsabilii politiei au anuntat mobilizarea tuturor mijloacelor disponibile. Potrivit pompierilor, "o mobilizare uriasa" a fost decretata impotriva celor 85 de puncte de plecare a focului, inregistrate in Grecia in 24 de ore. Bolnavii din spitalul militar din Penteli au fost de asemenea evacuati, iar Ministerul marinei comerciale a anuntat ca mai multe nave sunt gata sa participe la eventuale evacuari. Au mai fost evacuate doua spitale pentru copii, o tabara de vacanta, o clinica psihiatrica si un azil de batrani.

Cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius si rafale puternice de vant, Grecia este deosebit de vulnerabila in fata incendiilor de vara, care au distrus deja mii de hectare de padure si terenuri agricole.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.