Directoarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan, a cerut vineri comunitatii internationale sa se pregateasca pentru un al doilea val de gripa porcina, subliniind faptul ca guvernele se vor confrunta cu probleme in furnizarea vaccinelor
"Nu putem spune daca ce a fost mai rau a trecut sau daca urmeaza sa vina", a declarat Chan, intr-un mesaj video difuzat in deschiderea unui simpozion de trei zile la Beijing, consacrat gripei in zona Asia-Pacific, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Trebuie sa ne pregatim pentru orice surpriza pe care ne-o rezerva noul virus capricios... o mutatie constanta si imprevizibila este un mecanism de supravietuire in lumea microbilor. Trebuie sa ne pregatim si pentru un al doilea val, chiar al treilea val, asa cum s-a intamplat in cazul pandemiilor precedente", a adaugat aceasta.

Margaret Chan a mai solicitat autoritatilor sa se ocupe din timp de problema furnizarii vaccinurilor, in conditiile in care peste 20 de societati farmaceutice din intreaga lume sunt pe punctul de a le produce. "Trebuie sa strangem pareri privind grupurile prioritare pentru o protectie initiala. Este una dintre cele mai dificile decizii pe care vor trebui sa le ia guvernele, in special in conditiile in care aprovizionarea va fi foarte limitata timp de mai multe luni", a avertizat Chan.

OMS a anuntat la inceputul saptamanii ca tarile din emisfera nordica au comandat peste un miliard de doze de vaccin impotriva gripei porcine, dar laboratoarele farmaceutice urmeaza sa furnizeze numai o cantitate limitata la inceputul toamnei.

Virusul gripei porcine a provocat moartea a 1.799 de persoane in lume, majoritatea pe continentul american. OMS a decretat in 11 iunie prima pandemie din acest secol. Au fost confirmate cazuri in 170 de tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.