Mai multi senatori republicani i-au cerut ferm miercuri secretarului justitiei Eric Holder sa nu lanseze o ancheta privind interogatoriile controversate ale suspectilor de terorism desfasurate de CIA in timpul administratiei Bush, relateaza AFP.
"O astfel de ancheta ar putea avea consecinte dezastruoase, nu numai pentru agentii care se achita de sarcini in mod respectabil, ci si pentru securitatea tuturor americanilor", i-au scris congresmenii lui Holder. Cei noua semnatari ai scrisorii sunt republicani.

Ei si-au exprimat "profunda ingrijorare" dupa ce au aflat din presa ca Holder este pe punctul de a numi un procuror insarcinat sa ancheteze metodele de interogare controversate la care CIA a supus suspectii de terorism dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Alesii au avertizat ca o astfel de ancheta si eventuale condamnari ar putea pune in pericol misiunile viitoare ale serviciilor de informatii. Astfel, agentii s-ar putea intreba daca actiunile intreprinse in prezent "in interesul securitatii tarii" nu ar putea sa ii aduca in instanta, in functie de culoarea politica a liderilor, transmite NewsIn.

Presedintele Barack Obama a calificat drept tortura unele metode de interogare, precum simularea inecului, folosita de CIA in timpul administratiei Bush. Aliatii republicani ai lui Bush si unii democrati sunt de parere ca agentii serviciilor de informatii au folosit aceste tehnici cu buna-credinta, pentru ca nu au facut decat sa urmeze directivele emise de administratie.

Pana in prezent, presedintele Obama nu a dat curs apelurilor lansate de congresmenii democrati, de a infiinta o "comisie a adevarului" in acest dosar.

Citeste si: Inchisoarea secreta a CIA, intr-o cladire renovata din Bucuresti


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.