Un tanc sovietic, aflat intre intre doua sate din Republica Moldova, de la granita cu Romania cu teava indreptat spre Occident este un monument nou renovat de care autoritatile locale sunt foarte mandre. Acesta a fost renovat cu bani trimisi de Rusia.
“Cu ocazia implinirii a 65 de ani de la operatia Iasi-Chisinau, au fost demarate lucrarile de renovare ale tancului sovietic, situat intre satele Leuseni si Nemteni, care isi are indreptata teava spre Romania”, relateaza Jurnal de Chisinau.

Conform publicatiei, costurile de aproape 2 mil. lei au fost suportate de catre compania rusa Lukoil si guvernatorul localitatii Volgograd din Rusia. Tronsonul de drum aferent monumentului a costat 800.000 de lei, bani luati din fondul de drumuri la indicatia ministrului Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului, Vladimir Baldovici, nascut in satul Nemteni.

Tancul reparat pe banii unei organizatii din Rusia, potrivit unui muncitor, se afla intre satele Leuseni si Nemteni, raionul Hancesti, pe o colina, la o inaltime de 160 de trepte. Acesta are “obiectivul” indreptat spre Romania, „care era dusmanul Uniunii Sovietice atunci cand a fost pus tancul, scos din raul Prut in anul 1967”, dupa cum spune un locuitor din satul Bujor, care a participat la renovarea monumentului.

Finantarea acestei lucrari a fost facuta din banii veniti din Rusia. „Guvernatorul regiunii Volgograd si firma Lukoil au investit 5 milioane de ruble, echivalenul a 2 milioane de lei, pentru restaurarea acestui monument si Ministerul Constructiilor s-a implicat in acest proces, prin restaurarea tronsonului de drum aferent monumentului”, mentioneaza Nicolae Gutul, directorul Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Slavilor in Republica Moldova „VECE”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.