Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a afirmat ca interesul fata de evenimentele din Ucraina nu este un drept de monopol al Moscovei, comentand divergentele diplomatice cu Rusia in problema Ucrainei, transmite BBC. "Inteleg ca Ucraina este pentru Federatia Rusa un vecin important. Raspunsul meu este urmatorul: Ucraina este si vecinul NATO si UE", a replicat secretarul general al Aliantei. "De aceea trebuie sa cadem de acord ca acel cuvant hotarator apartine poporului ucrainean, care are dreptul de a-si alege liber si corect presedintele", a spus Scheffer, precizand ca NATO nu sprijina pe nici unul din cei doi candidati la presedintia Ucrainei. Situatia din Ucraina a fost si tema principala la reuniunea de joi a ministrilor de externe din NATO, fiind apreciat efortul celor care au incurajat refacerea alegerilor prezidentiale si sprijinirea democratiei in aceasta tara, a declarat, la finalul reuniunii, ministrul roman de externe, Mircea Geoana. El a aratat ca oficialii NATO spera ca alegerile din 26 decembrie vor confirma directia europeana a Ucrainei.

Statele Unite si Uniunea Europeana au salutat reformele adoptate miercuri de Parlamentul Ucrainei, reforme care creeaza cadrul legal in vederea repetarii alegerilor prezidentiale de luna trecuta, anulate de Curtea Suprema. Olanda, care detine presedintia UE, considera ca adoptarea acestui pachet de acte normative constituie un pas constructiv in directia solutionarii crizei politice din Ucraina.

Iuscenko, increzator in victoria sa

Candidatul opozitiei la alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Iuscenko, si-a exprimat, miercuri, satisfactia in legatura cu solutia de compromis adoptata in Parlamentul de la Kiev, considerand ca acest lucru ii sporeste sansele de victorie in majoritatea regiunilor ucrainene. Insa rivalul sau, premierul Viktor Ianukovici, a descris evenimentele in curs ca fiind "o lovitura de stat" mai blanda, exprimandu-si, totodata, nemultumirea in legatura cu componenta noii Comisii Electorale Centrale.


Pe de alta parte, agajatii Guvernului ucrainean si-au reluat activitatea, joi dimineata, dupa un concediu fortat de aproximativ doua saptamani, determinat de blocada impusa de opozitie. In urma intelegerii de miercuri cu reprezentantii puterii, sustinatorii opozitiei au acceptat sa elibereze intrarea principala in sediul Guvernului, insa continua sa blocheze accesul in sediul presedintiei.

«Ianukovici ar trebui sa renunte»

Iulia Timosenko, supranumita "Regina revolutiei portocalii", unul dintre liderii opozitiei ucrainene, a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului moscovit Nezavisimaia Gazeta, ca este convinsa de victoria lui Iuscenko la repetarea votului. In ceea ce-l priveste pe Ianukovici, acesta ar trebui sa renunte, considera ea. In caz contrar, infrangerea va fi atat de zdrobitoare, incat va inceta sa mai existe ca politician. "Principala greseala electorala a tuturor tehnologilor si politicienilor a constat in aceea ca nimeni nu a asteptat si nu a inteles pana la ce nivel pot influenta oamenii situatia din tara. Nici chiar noi, liderii opozitiei, nu am crezut ca asa ceva este posibil. Am crezut: bine, oamenii ies in strada, si? Punem mana pe arme? Nimeni nu a anticipat un asemenea protest, puternic si pasnic in acelasi timp. Ucraina a devenit alta tara. Ceea ce inseamna ca repetarea votului se va derula intr-o alta atmosfera", a declarat Timosenko. Tanara femeie se bucura de incredere absoluta printre sustinatorii opozitiei, cuvantul ei este respectat fara cracnire, interventiile ei din Piata Independentei sunt asteptate cu mai multa nerabdare decat discursurile lui Viktor Iuscenko. Se spune chiar ca sansele acestuia de victorie s-ar reduce vertiginos, daca se va ajunge in situatia ca Timosneko sa se indoiasca de calitatile lui.