Un japonez s-a injunghiat singur in burta in fata Parlamentului de la Tokyo, imitand ritualul sinucigas al samurailor, pentru a cere parlamentarilor sa viziteze controversatul templu Yasukuni, au anuntat surse din politie citate de AFP.
Barbatul in varsta de 39 de ani a folosit un pumnal cu o lama de 20 de centimetri, a declarat un purtator de cuvant al politiei. El a supravietuit totusi si a fost transportat la spital.

O televiziune nipona a afirmat ca barbatul a cerut membrilor Parlamentului sa mearga si sa se incline la templul shintoist Yasukuni de la Tokyo, foarte important pentru nationalisti. Televiziunea a difuzat imagini cu hainele sale pline de sange si o teaca de cutit, la locului incidentului, relateaza NewsIn.

Gestul militantului nationalist se inspira din ritualul de sinucidere al samurailor japonezi din epoca feudala, numit "seppuku" sau "harakiri". Politia a confirmat ca barbatul era un militant nationalist de extrema-dreapta. "Avea asupra lui o scrisoare de avertisment adresata parlamentarilor", a explicat purtatorul de cuvant al politiei.

Militantii nationalisti japonezi le cer adesea membrilor guvernului, precum si imparatului Akihito, sa viziteze sancturarul unde sunt omagiate spiritele celor 2,5 milioane de soldati cazuti pentru Japonia, dar si ale celor 14 criminali de razboi condamnati la moarte de Alianti dupa 1945.

Doi fosti prim-ministri, Junichiro Koizumi si Shinzo Abe, au vizitat sanctuarul sambata, 15 august, la 64 de ani de la infrangerea Japoniei in al Doilea Razboi Mondial. Insa actualul premier, Taro Aso, s-a abtinut sa o faca.

Koizumi provocase de mai multe ori iritarea Chinei si a Coreei de Sud facand acest pelerinaj in timpul mandatului (2001-2006).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.