Disparitia cargoului Arctic Sea cu echipajul sau rus, reperat in largul Capului Verde si pentru care s-a primit o cerere de rascumparare in Finlanda, a generat o mobilizare internationala care da intregii povesti un iz de enigma demna de un roman de spionaj, relateaza AFP.
La doua saptamani de la ultimul contact oficial cu vasul, plecat din Finlanda la sfarsitul lunii iulie spre Algeria, 20 de tari sunt implicate in ancheta in curs la Helsinki. La ordinul Kremlinului, marina rusa este pe urmele vasului, cu sprijinul NATO. In aceasta poveste ultrasensibila, Moscova si Alianta isi coordoneaza eforturile si isi impartasesc toate informatiile pe care le au, a declarat sambata seara ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin.

"Toate informatiile, care sunt complete si aparent obiective, sunt trimise instantaneu la cartierul general al marinei ruse", de la Bruxelles, unde isi are sediul NATO, a declarat diplomatul citat de RIA Novosti.

La Helsinki, Biroul National de Anchete al politiei finlandeze, care a anuntat ca o cerere de rascumparare a fost transmisa armatorului finlandez Sol Chart, "coordoneaza si centralizeaza investigatiile" si mentine "in permanenta informate peste 20 de tari", potrivit directorului sau, Jan Nyholm.

Potrivit Financial Times Deutschland, suma ceruta ar fi de 1,5 milioane de dolari, dar cotidianul nu precizeaza daca aceasta este doar pentru eliberarea echipajului sau si a navei. "Printre observatori, o asemenea situatie este considerata aberanta, din cauza sumei, considerata mica pentru aceste cazuri", adauga cotidianul, potrivit NewsIn.

"Este un prim semn bun ca exista intentia de a elibera echipajul", a apreciat totusi duminica Mihail Voitenko, expert maritim rus contactat de AFP.

Anchetatorii finlandezi au refuzat sa dea cel mai mic detaliu despre soarta vasului si echipajului sau, argumentand ca nu doresc sa "puna in pericol ancheta" sau securitatea cuiva.

Pozitia vasului, care s-ar afla la vest de coastele Africii, era in continuare neclara duminica. "Vasul s-ar putea afla deja la sud de insulele Capului Verde, pentru ca avanseaza in continuare cu o viteza estimata de 15-20 de noduri", spusese sambata seara o sursa militara din Capul Verde, unde vasul fusese reperat vineri.

La Paris, un purtator de cuvant al serviciilor de informatii ale armatei a anuntat sambata ca o fregata rusa se afla in Atlantic indreptandu-se "spre sud, probabil pentru a-i iesi in intampinare" vasului disparut.

Moscova a refuzat pana in prezent sa confirme pozitia vasului si pastreaza secrete informatiile pe care le are.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.