Guvernul socialist spaniol a aprobat joi acordarea unui ajutor lunar de 420 de euro somerilor care nu mai au dreptul la indemnizatie, a anuntat vicepresedintele Maria Teresa Fernandez de la Vega, dupa o sedinta de Guvern consacrata crizei economice.
Acest ajutor exceptional, care va fi acordat pe o perioada de sase luni, va viza pana la 320.000 de persoane, a spus de la Vega intr-o conferinta de presa. Ea a explicat ca masura va fi prelungita numai daca rata somajului din Spania va ramane mai mare de 17%, relateaza NewsIn, care citeaza AFP. [Geoana se intoarce: 25.000 de euro pentru romanii care revin in tara]

Spania se afla intr-o recesiune economica profunda de la sfarsitul anului 2008, sub efectul devastator al spargerii bulei imobiliare si al crizei financiare internationale. Rata somajului (17,92%) din aceasta tara este cea mai mare din Uniunea Europeana.

In total, peste patru milioane de persoane se aflau in somaj in Spania la sfarsitul lunii iunie, cu 126.700 mai multi decat cu trei luni inainte.
Evolutia Produsului Intern Brut (PIB) spaniol in al doilea trimestru va fi cunoscut vineri. Guvernul spaniol estimeaza o contractie a PIB-ului cu 3,6% in 2009. In primul trimestru, contractia PIB-ului a fost de 1,9%.

Potrivit cifrelor oficiale pentru primul trimestru al anului, 750.000 de romani erau inregistrati in Spania, ceea ce face din ei cea mai mare comunitate nonhispanica. Dintre ei, 70.912 erau in somaj. In aceste conditii, Madridul a decis sa le ofere indemnizatii de somaj si romanilor care aveau dreptul la ajutoare in Spania, dar care aleg sa se intoarca in Romania pentru a-si cauta de lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.