Cetatenii din Osetia de Sud, recunoscatori inca fata de Rusia pentru ca i-a protejat in fata Georgiei in urma cu un an, nu mai au decat o teama, ca va reincepe cosmarul razboiului.
In capitala acestui mic teritoriu din Caucaz, reconstructia este in stadiu incipient. Pe marile bulevarde sunt case goale, cu gauri in ziduri sau in acoperis, iar altele, locuite, sunt, de asemenea, grav avariate, relateaza agentia AFP, citata de NewsIn.

Insa osetii sunt obisnuiti cu razboaiele, dupa cele trei razboaie succesive din ultimii 20 de ani (1990-1991, 1992 si 2008) si cunosc privatiunile. Insa cu teama nu se pot obisnui, dupa cum spune Rima, localnica. "Georgienii vor in continuare Osetia, nu s-au calmat", subliniaza ea, calificandu-l pe liderul georgian Mihail Saakasvili drept "nebun si idiot".

Acelasi lucru este valabil si pentru copiii de are se ocupa tanara, care este pedagog. "Zilele trecute, cineva a aruncat cu ceva si a spart un geam, copiilor li s-a facut teama. Sunt mai nelinistiti decat inainte de razboi", spune ea.

Televiziunea publica rusa a sugerat recent ca un nou atac georgian este posibil cu ocazia marcarii unui an de la razboi. Conflictul a inceput prin bombardamentele georgiene la Thinvali la 7 august 2008. Ultimele zvonuri i-au facut pe unii oseti sa caute din nou refugiu in Rusia, explica Vilma. "Le este atat de teama de bombardamentele de anul trecut, incat si cea mai mica scuza este buna", adauga ea, subliniind insa ca ea nu se teme, pentru ca "in Osetia sunt prezenti multi rusi".

Pe o alta strada din cartierul numit "evreiesc", unul dintre cele mai afectate de tiruri in 2008, Valentina se intreaba daca merita efortul de reconstruire a orasului atat timp cat Saakasvili este la putere.

Aleksei nu crede ca va izbucni un nou razboi. Si oricum, va ramane aici, asa cum a facut in conflictele precedente. "Batranii si femeile sunt cei care se tem. Si georgienii se tem. Rusia este puternica, nimeni nu o poate invinge", subliniaza el.

De fapt, nimic nu sugereaza ca ar putea reizbucni conflictul. Incepand de vineri seara sunt programate trei zile de comemorare, iar la Thinvali vor fi prezenti numerosi oficiali, artisti, jurnalisti. Presedintele rus Dmitri Medvedev, erou in regiune, careia i-a recunoscut independenta, este asteptat vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.