O galerie daneza a decis sa expuna la sfarsitul lunii operele lui Kurt Westergaard, printre care cea mai controversata dintre caricaturile profetului Mahomed, care au provocat proteste violente in lumea musulmana in 2006, informeaza AFP.
Directorul Galleri Draupner de la Skanderborg (centrul Danemarcei), Erik Guldager, va dechide in 29 august o expozitie de acuarele ale lui Westergaard, dar printre exponate se va afla si caricatura reprodusa in aprilie si pusa in vnzare de Trykkefrihedsselskabet, Asociatia pentru apararea libertatii presei. O alta galerie care ar fi trebuit sa gazduiasca expozitia s-a retras.

Caricatura, una dintre cele 12 publicate in 2005 de cotidianul danez Jyllands-Posten, il prezinta pe profet cu un turban in forma de bomba cu fitilul aprins, asimilandu-l unui terorist, potrivit musulmanilor.

Westergaard, in varsta de 74 de ani, primise in mai 2008 premiul Sappho al Asociatiei pentru apararea libertatii presei pentru faptul ca a aparat dreptul la libera exprimare si la criticarea religiei.

Expunerea caricaturii este de natura sa il puna intr-o situatie dificila pe fostul premierul danez Anders Fogh Rasmussen, care a preluat recent functia de secretar general al NATO, comenteaza NewsIn.

Candidatura lui Rasmussen fusese criticata de Turcia tocmai din cauza caricaturilor si a faptului ca acesta a aparat dreptul la exprimare al presei. Turcia apreciase ca, avandu-l la conducere pe Rasmussen, Alianta va fi perceputa drept antimusulmana, in conditiile in care are trupe in Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.