Venirea la conducere in Republica Moldova a Partidului Democrat, condus de Marian Lupu, care se pronunta impotriva aderarii la NATO si sustine statutul de neutralitate, ar reprezenta o varianta de compromis pentru Moscova.
Alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova au impartit tara in doua tabere, scrie Kommersant in editia de luni. Rezultatul scrutinului in urma caruia comunistii au obtinut 44,7 la suta din sufragii, iar opozitia restul de voturi nu a facut decat sa confirme faptul ca exista doua Moldove: una prooccidentala, iar alta, dupa cate se pare, prorusa. De altfel, numarul adeptilor celei din urma scade treptat, considera publicatia rusa.

La alegerile din 29 iulie Partidul Comunistilor a obtinut 48 de mandate, PLDM - 18 mandate, PL – 15 mandate, PD – 13 mandate si AMN – 7 mandate de deputat.

In aceasta situatie, varianta de compromis pentru Moscova ar putea fi - bineinteles, in cazul in care Partidul Comunistilor nu va reusi printr-o minune sa-si invinga oponentii interni - venirea la putere a Partidului Democrat condus de Marian Lupu, care a imprumutat de la comunisti refuzul categoric de aderare a Republicii Moldova la NATO. "Necesitatea relatiilor strategice cu Rusia si prezenta Republicii Moldova in CSI sunt lucruri atat de evidente, incat nu mai avem ce discuta in acest sens", a declarat Lupu pentru revista Ogoniok, citata de Kommersant. "In ceea ce priveste NATO, sunt convins ca Republica Moldova ar trebui sa-si pastreze statutul de neutralitate", a adaugat el, potrivit NewsIn.

Dupa anuntarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare de miercuri, partidele dispun de timp suficient pentru discuta despre alcatuirea unei coalitii ce ar putea forma nu doar guvernul, dar si sa aleaga presedintele tarii, considera publicatia rusa Gazeta in articolul intitulat "Opozitia cauta democrati printre comunisti". Faptul ca recent formata coalitie nu se va destrama a devenit limpede dupa ce liderii Partidului Democrat, pe sustinerea carora au mizat comunistii, au declarat deschis ca nu poate fi vorba de formarea unei aliante cu PCRM, a declarat pentru Gazeta un reprezentat al Partidului Liberal Democrat. "Impreuna cu liberalii si Alianta Moldova Noastra am respirat usurati dupa ce Marian Lupu (presedintele Partidului Democrat) a declarat public ca se aliaza cu noi. In acest fel, vom forma cel putin guvernul si vom alege presedintele Parlamentului, care va indeplini functia de interimar in locul lui Vladimir Voronin. Va fi timp sa gasim printre deputatii PCRM pe cei care vor sustine candidatura coalitiei unite".

La randul sau, presedintele Partidului Comunistilor Vladimir Voronin a subliniat faptul ca in cazul in care in coalitie va intra Partidul Liberal, comunistii vor pleca in opozitie, ceea ce fara indoiala va prelungi criza politica din tara. Publicatia rusa reaminteste ca liberalii sunt acuzati de extremism de catre autoritati. "Repet, noi suntem gata pentru diverse compromisuri cu toate partidele, cu exceptia liberalilor. Avem 48 de locuri in Parlament ceea ce inseamna ca oricum in momentul in care va fi ales presedintele va trebui sa se tina cont si de parerea noastra. Si in zadar incearca opozitia sa gaseasca in PCRM pe cei care vor trada interesele partidului. Comunistii merg ca o singura forta si nu vor fi dezertori", a explicat pentru Gazeta un aliat apropiat al lui Voronin, Mark Traciuk.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.