Bomba de peste 13 tone numita Massive Ordnance Penetrator sau MOP, aflata inca in teste, este destinata sa distruga buncare aflate la mare adancime, ce nu pot fi distruse cu bombele folosite in prezent.
In cazul in care Congresul va aproba suficiente fonduri pentru acest program, bombardierul B-2 produs de Northrop Grumman Corp, nedectabil de radare, "va fi capabil sa transporte aceste bombe in jurul lunii iulie 2010", a declarat Andy Bourland, un purtator de cuvant al Aviatiei americane, potrivit NewsIn.

"Aviatia si Departamentul Apararii analizeaza posibilitatea de a accelera programul. Au existat discutii cu patru comisii din Congres care supervizeaza programul, dar nu s-a luat o decizie finala", a adaugat acesta.

Bomba de mare precizie construita de Boeing Co. ar putea deveni cea mai mare bomba conventionala folosita vreodata de Statele Unite. Continand aproape 2,5 tone de explozibil, aceasta ar avea o putere de zece ori mai mare decat predecesoarea sa, BLU-109, potrivit Defense Threat Reduction Agency din cadrul Pentagonului, care a finantat si gestionat programul.

MOP ar avea o masa cu o treime mai mare decat GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (9,5 tone), considerata "mama tuturor bombelor", care a fost testata de doua ori in Florida in 2003. MOP are o lungime de sase metri si este construita pentru a fi lansata de un B-52 sau de un B-2. Potrivit Aviatiei americane, poate patrunde pana la o adancime de 61 de metri sub pamant.

Instalatiile nucleare pe care Occidentul suspecteaza ca le-ar avea Iranul si Coreea de Nord ar fi subterane, pentru a fi detectate mai greu si a le spori sansele de a supravietui unui atac.

In cazul in care Congresul va fi de acord, compania Boeing, al doilea furnizor al armatei americane, ar putea primi in termen de 72 de ore contractul pentru producerea in serie a bombelor MOP.

Atat Comandamentul american din Pacific, care conduce planificarea militara pentru zona in care se afla Coreea de Nord, cat si Comandamentul Central, responsabil de zona in care se afla Iranul, par sa sprijine accelerarea acestui program, potrivit lui Kenneth Katzman, expert in Iran la Serviciul de Cercetare al Congresului. "Este foarte posibil ca Pentagonul sa incerce sa trimita astfel un semnal mai multor tari, in special Iranului si Coreei de Nord, ca Statele Unite dezvolta o optiune militara viabila impotriva programelor lor nucleare", a explicat Katzman. El nu crede insa ca accelerarea programului inseamna ca Statele Unite au, in acest moment, intentii clare de a-l folosi.

In timpul unei vizite la Ierusalim de saptamana trecuta, secretarul american al apararii, Robert Gates, a incercat sa asigure Israelul ca deschiderea presedintelui Obama spre dialogul cu Iranul nu inseamna ca Statele Unite au redus vigilenta in ceea ce priveste aceasta tara.

Iranul afirma ca activitatile sale de imbogatire a uraniului nu urmaresc decat sa produca energie si a refuzat sa le puna capat. La randul sau, Coreea de Nord a raspuns unei noi serii de sanctiuni a Organizatiei Natiunilor Unite, impuse dupa efectuarea celui de-al doilea test nuclear, anuntand ca isi va relua productia de arme nucleare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.