Guvernul presedintelui venezuelean Hugo Chavez a retras licentele a 34 de radiouri si televiziuni, avertizand alte 200 de statii cu actiuni similare, ceea ce a relansat polemica privind incalcarea libertatii de expresie.
Posturile de radio si televiziune vizate si-au suspendat emisia sambata dimineata, dupa ce au primit instructiuni formale de la Comisia nationala a telecomunicatiilor (Conatel), relateaza NewsIn, citand AFP.

Sute de persoane s-au adunat in fata sediilor statiilor vizate in semn de protest. "Nu cenzurii", "Popor, deschide ochii, aceasta este o dictatura", proclama pancartele manifestantilor din fata sediului de la Caracas al grupului de radiouri CNB, una dintre institutiile suspendate. Reteaua CNB, care cuprinde cinci posturi de radio de stiri, este critica la adresa presedintelui venezuelean.

"Asistam la cel mai important dispozitiv de restrictii la adresa libertatii de exprimare aplicat vreodata in Venezuela, fara precedent intr-o perioada de democratie", a declarat pentru AFP Carlos Correa, directorul organizatiei neguvernamentale de aparare a libertatii de exprimare Espacio Público.

Directorul Conatel Diosdado Cabello a respins acuzatiile de cenzura, justificand retragerea licentelor prin motive tehnico-administrative. Potrivit lui, frecventele vor fi redistribuite unor persoane care asteapta de mult timp sa poata emite.

Jurnalistul Vladimir Villegas, fost director al televiziunii publice VTV, a criticat insa retragerea licentelor, dand asigurari ca "se pot face schimbari sociale respectand diversitatea si fara a reduce la tacere criticii".

Potrivit lui, guvernul pregateste o serie de reforme care vizeaza "democratizarea" unui sector care este in prezent destul de concentrat. Totusi, institutiile private de presa apreciaza ca aceste reforme vor sfarsit prin a consolida controlul statului asupra informatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.