Barack Obama s-a intalnit joi seara la o bere cu protagonistii primei dispute rasiale din mandatul sau, in speranta de a pune capat unei controverse stanjenitoare printr-un "summit" original
Imbracat intr-o camasa alba cu manecile suflecate, Obama s-a intalnit in gradina Casei Albe cu profesorul universitar de culoare Henry Louis Gates, prieten vechi al sau, si cu James Crowley, politistul care l-a arestat pe acesta din urma la 16 iulie. Vicepresedintele Joe Biden era de asemenea prezent la masa in momentul in care presei i-a fost permis timp de cateva zeci de secunde sa-i vada pe cei patru prinsi intr-o discutie aparent destinsa, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Am crezut intotdeauna ca ceea ce ne uneste este mai puternic decat ceea ce ne dezbina (...); am incredere ca asa s-a intamplat aici, in aceasta seara, si sper ca vom sti sa tragem invatamintele de rigoare de pe urma acestui episod", a declarat Obama intr-un comunicat dat publicitatii dupa discutia calificata drept "amicala si inteligenta".

Oficial, obiectivul acestei intalniri a fost de a da un exemplu de dialog interrasial.

O interventie a lui Obama pe care el insusi a regretat-o ulterior a sporit importanta acestei chestiuni in asa masura, incat posturi de televiziuni precum CNN au afisat pe ecran un cronometru care numara cat a mai ramas pana la ora "summitului berii".
Primul presedinte american de culoare a reaprins disputele rasiale saptamana trecuta calificand drept "stupida" si revelatoare arestarea lui Gates de catre sergentul Crowley.

Reunindu-i pe protagonistii incidentului, Obama a intentionat sa sa puna capat unei polemici care, timp de mai multe zile, a deturnat atentia publicului de la actiunile sale politice si care pare sa fi avut efecte negative asupra sa.
"Am observat ca cineva a numit intalnirea 'summitul berii'. Desteapta treaba. Insa, prieteni, nu este vorba despre un summit, ci despre trei tipi care beau o bere la sfarsitul zilei si, sper, o ocazie de a se asculta unii pe ceilalti", a declarat Obama, care a avut grija sa faca declaratiile inainte de intalnire.

Presedintele s-a declarat "fascinat de fascinatia" pe care a exercitat-o disputa asupra publicului, avand in vedere ca posturile americane de televiziune difuzau inainte de intalnire imagini cu masa goala la care urmau sa fie servite marcile de bere Bud Light (pentru Obama), Blue Moon (pentru sergentul Crowley), Red Stripe (pentru profesorul Gates) si Buckler (pentru Biden).

Potrivit presedintelui Obama, reuniunea a avut scopul de a consacra "putin timp reflectiei asupra sinelui", de a recunoaste "ca ceilalti au puncte de vedere diferite" dar si ca oamenii nu trebuie sa cedeze in fata "indignarii si emfazei".

Gates, profesor universitar la Harvard, a fost arestat la locuinta sa la jumatatea lunii iulie pentru "tulburarea ordinii publice", dupa ce a fortat usa de la intrare pentru ca nu isi gasea cheile. Politia orasului Cambridge a fost alertata de o vecina care credea ca profesorul este un hot. Gates a spus ulterior ca nu ar fi fost tratat astfel daca nu era negru. Politistul care l-a arestat a declarat ca profesorul l-a calificat drept rasist si ca i-a insultat mama.

Publicatia Politico noteaza ca, paradoxal, la "summitul berii" gazduit de Obama la Casa Alba a fost omisa de pe lista invitatilor insasi eroina acestui episod, femeia care a chemat politia si care a dat dovada in modul cel mai elocvent de simt civic.
Presedintele american a recunoscut la doua zile dupa interventia sa ca si-a ales gresit cuvintele, iar dupa ce i-a sunat pe cei doi barbati a aparut ideea unei intalniri.

Un sondaj realizat recent de institutul Pew arata ca 41% dintre americani nu au fost de acord cu atitudinea lui Obama in aceasta disputa, fata de 29% care l-au sustinut. In plus, reactia presedintelui ar putea sa fi contribuit la scaderea cotei sale de popularitate, de la 61% la jumatatea lunii iunie, la 54% in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.