Fostul presedinte comunist al Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, devenit lider al Partidului Democrat, spune ca este interesat de o schimbare profunda a societatii si de aceea respinge o alianta cu Partidul Comunistilor, parandu-i-se plauzibil scenariul organizarii de noi alegeri in 2010.
Formatiunea condusa de Marian Lupu a produs surpriza la alegerile legislative anticipate de miercuri, reusind sa intre in Parlament cu un scor care ii asigura 13 mandate din cele 101 ale legislativului, in conditiile in care comunistii au 48 de mandate, iar opozitia liberala 40, astfel incat PD se gaseste in postura de arbitru al raportului de forte din noul Parlament.

Presedintele PD, Marian Lupu, a declarat intr-un interviu acordat NewsIn ca o eventuala coalizare a formatiunii sale cu Partidul Comunistilor ar face imposibila schimbarea de care are nevoie R.Moldova si ar conserva situatia in favoarea asigurarii intereselor unui grup foarte ingust de persoane apropiate comunistilor. Potrivit fostului presedinte al Parlamentului, "scenariul cel mai nefericit", dar plauzibil, este posibilitatea ca actualul Parlament sa fie dizolvat in toamna ajungandu-se din nou la alegeri parlamentare anticipate, care nu vor putea avea insa loc decat anul viitor. Lupu spune ca aceste crize, repetate din cauza ca Parlamentul este incapabil sa aleaga un sef de stat, au demonstrat necesitatea modificarii procedurii de alegere a presedintelui, astfel incat acesta sa fie ales in mod direct de catre toata societatea.

In planul politicii externe, Lupu considera ca este timpul sa se renunte atat la fobiile antirusesti, cat si la cele antiromanesti. Pledeaza pentru eliminarea neconditionata a regimului de vize cu Romania, constient ca o asemenea masura ar imbunatati relatia cu Bruxelles-ul. Si-ar dori pentru R. Moldova un Acord de Asociere cu UE. In plus, semnarea Conventiei de mic trafic la frontiera ar fi in mod in interesul Republicii Moldova si al cetatenilor care stau in zona de 50 km de la frontiera, spune liderul PD. Pe de alta parte, Lupu vede necesara continuarea dialogului in privinta negocierii si semnarii unui acord cu privire la regimul de frontiera cu Romania si a unui aranjament politic de genul Tratatului de baza. " 'Pachetul' pare fi similar cu cel pe care il promoveaza Partidul Comunistilor, insa exista o mare diferenta de calitate, nu exista conditionalitati", subliniaza Lupu.

Ca element al revenirii la normalitate ar fi si acordarea de catre autoritatile moldovene a agrementului pentru numirea unui nou ambasador roman la Chisinau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.