Fetele de pana la cinci ani intrec baietii de aceeasi varsta la majoritatea aptitudinilor, ceea ce demonstreaza o prapastie intre sexe foarte mare de la varste fragede, arata un studiu britanic.
Unul din cinci baieti inca se chinuie sa-si scrie numele la varsta de cinci ani, potrivit unor date ale Departamentului pentru copii, scoli si familii al Guvernului britanic, in timp ce fetele cunosc alfabetul inainte sa inceapa scoala, relateaza cotidianul The Guardian.

Studiul arata ca 78% dintre fete stiu sa tina in mana un creion si sa scrie literele pe care le recunosc, in comparativ cu doar 62% dintre baieti.

Aproape trei patrimi din copilele de 5 ani (74%) pot sa scrie o lista simpla de cumparaturi ori o scrisoare lui Mos Craciun, insa doar jumatate dintre baieti (54%) pot sa faca aceste lucruri la aceeasi varsta.

Potrivit The Independent, care citeaza acelasi studiu, fetele ii intrec pe baieti si la capitolul imaginatie si arta. 71% dintre ele au capacitatea de a crea o sceneta, de a desena sau de a compune fraze literare, comparativ cu 52% dintre baieti.

Testele au cuprins 13 arii diferite, printre care si aptitudini, dezvoltare sociala, limbaj, abilitati precum scris, citit, creativitate, viziune in spatiu sau conditie fizica. Din acestea 13 domenii, fetele au iesit castigatoare la toate.

Totusi, baietii stau ceva mai bine la recunoasterea formelor si a instrumentelor tehnice, cat si la abilitatea de a construi, ceea ce "ii face mai capabili sa inteleaga lumea".

Rezultatele experimentale arata totusi niste diferente foarte mari intre fete si baieti de varste mici si recomanda ca fiecare dintre cele doua sexe sa fie incurajat sa invete si sa investeasca in aptitudinile la care nu se descurca. In caz contrar, diferentele se vor propaga si mai tarziu in adolescenta si, apoi, pe piata muncii, lucru care poate duce la discriminari ulterioare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.