Casa Alba a repetat luni ca Barack Obama s-a nascut pe teritoriul american, exasperata de teoria conspirationista recurenta potrivit careia acesta s-ar fi nascut in Kenya si nu ar fi avut, in consecinta, dreptul de a candida la presedintie
Teoria ca Obama s-a nascut in Kenya, dar ascunde acest lucru pentru a putea candida la Casa Alba, a inceput sa circule pentru prima oara in timpul campaniei prezidentiale. Teoria a castigat teren in ultimele saptamani, pe fondul lipsei de evenimente mediatice din timpul verii, relateaza NewsIn, citand Reuters.

La briefingul de presa de luni, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a parut exasperat cand un reporter l-a intrebat ce poate spune pentru a pune capat acestei terorii a conspiratiei. "Nici daca as avea o mostra de ADN nu i-as convinge ca s-a nascut in Statele Unite pe cei care nu vor sa creada acest lucru. (...) Dar am o veste pentru ei si pentru noi toti: presedintele s-a nascut in Honolulu, Hawaii, al 50-lea stat" american. "In urma cu un an si jumatate, eu am cerut ca certificatul de nastere sa fie postat pe internet", in speranta de a pune capat zvonurilor, a amintit purtatorul de cuvant.

Potrivit Telegraph, Casa Alba a publicat copii ale documentelor oficiale ale presedintelui, care contin si numele centrului medical din Honolulu, Hawaii, unde s-a nascut. Este vorba insa de o varianta scurta a certificatului de nastere si nu de documentul original completat de medicii care au fost implicati in nasterea sa, afirma conspirationistii. CNN a aflat ca autoritatile din Hawaii au distrus o serie de documente 2001. Din aceasta cauza, certificatul de nastere original al lui Obama nu mai exista, iar cel scurt este singurul oficial.

O copie scanata a certificatului de nastere publicat de Obama, eliberat de Departamentul Sanatatii din Hawaii, arata ca presedintele american s-a nascut in Honolulu, in data de 4 august 1961 la ora locala 19.24. Site-ul independent FastCheck.org, un proiect al Universitatii din Pennsylvania, a examinat si scanat certificatul in original, incercand astfel sa puna capat controversei.

"Concluzia noastra a fost ca intruneste toate cerintele Departamentului de Stat pentru a dovedi cetatenia americana. Concluzia noastra este ca Obama s-a nascut in Statele Unite, asa cum a declarat intotdeauna", a precizat site-ul. FastCheck.org mai mentiona faptul ca mama lui Obama, de cetatenie americana, si tatal sau keyan au publicat un anunt in cotidianul local in data de 13 august 1961, in care anuntau nasterea fiului lor.

In pofida dovezilor aparent evidente, teoria ca Obama nu ar fi trebuit sa fie presedinte pentru ca nu s-a nascut pe pamant american nu da semne ca va fi uitata prea curand.

Congresmenul republican Mike Castle a fost huiduit intr-o reuniune locala dupa ce a insistat asupra faptului ca Obama este cetatean american. Inregistrarea video a acestui moment a facut senzatie pe internet, fiind vizionata de 700.000 de ori pe YouTube.




Un alt congresmen republican, John Campbell, sustine adoptarea unei legi potrivit careia toti candidatii la presedintia Statelor Unite trebuie sa dea publicitatii certificatele de nastere.

Intre timp, mai multe procese care contestau eligibilitatea lui Obama in functia suprema in stat au fost respinse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.