Scriitorul nigerian Wole Soyinka, laureat al Nobelului pentru literatura si una dintre figurile intelectuale si morale ale Nigeriei, si-a anuntat sprijinul pentru Miscarea pentru emanciparea Deltei Nigerului, spunand ca echitatea este una dintre valorile pentru care atat el, cat si MEND, militeaza.
Intr-o conferinta de presa difuzata de Channels si citata de "Nouvel Observateur", Soyinka a trecut de partea "rebelilor din MEND". "Problema fundamentala cu care se confrunta MEND- restructurarea Nigeriei dupa cele mai echitabile principii- este chiar problema pentru care majoritatea natiunii se lupta de ani de zile", argumenteaza acesta.

Conform scriitorului distins cu Nobel in 1986, Nigeria trebuie sa se "mend-izeze", iar criza oamenilor deltei sa fie abordata global, scrie NewsIn.

Wole Soyinka nu este la prima pozitie critica fata de autoritatile nigeriene. In perioada 1967-1969, scriitorul a fost incarcerat, pentru sustinerea secesiunii Biafrei, in anii '90 fiind obligat sa emigreze, dupa ce regimul dictatorial al lui Sani Abacha l-a condamnat la moarte.

Una dintre gruparile cele mai active din regiune, Miscarea de emancipare din Delta Nigerului s-a facut remarcata prin acte de sabotaj, atacuri si rapiri. Din 2006, MEND duce un "razboi al petrolului", directionat contra multinationalelor si a autoritatilor federale.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.