Sarah Palin, fosta candidata republicana la vicepresedintia Statelor Unite, a demisionat oficial duminica din functia de guvernator de Alaska (nordul SUA), fara a dezvalui nimic despre proiectele sale de viitor.
In cursul unei ceremonii organizate la Pioneer Park, din Fairbanks, al doilea oras ca marime din statul Alaska, Sarah Palin, in varsta de 45 de ani, i-a predat stafeta guvernatorului sau adjunct, locotenent-guvernatorului Sean Parnell, informeaza AFP, conform NewsIn.

Palin, cea mai tanara guvernatoare din Alaska si prima femeie care a ocupat aceasta functie, a devenit cunoscuta pe scena nationala dupa ce a fost numita in echipa senatorului John McCain in cursa pentru Casa Alba.

Felul sau direct de a vorbi a atras de partea sa baza electoratului republican in timpul campaniei, dar gafele si declaratiile stangace i-au subminat imaginea.

Dupa ce a anuntat ca va demisiona, la inceputul lunii iulie, au circulat numeroase speculatii privind eventualele sale ambitii nationale, in special aceea de a candida la presedintie in 2012. Insa duminica nu a dezvaluit nimic despre intentiile sale. Ultimele sale declaratii in calitate de guvernator au fost consacrate bilantului sau, marcat in special de cresterea taxei pe profiturile petroliere si de o noi legi privind etica. Aceasta din urma s-au intors, de altfel, impotriva lui Palin.

In cursul discursului sau, Sarah Palin, care se descria in timpul campaniei prezidentiale ca un "pitbull cu ruj pe buze", le-a cerut locuitorilor din Alaska sa "reziste aservirii Guvernului central", referindu-se, probabil, la planul de sustinere a economiei decis de presedintele Barack Obama.
"Fiti vigilenti inainte de a accepta generozitatea guvernului; nu sunt cadouri", a adaugat ea.

Parlamentarii din Alaska au decis sa se reuneasca in sesiune speciala, in 10 august, pentru a trece de vetoul impus de Palin si a accepta ajutoare federale.

"Luand aceasta decizie, voi putea sa ma lupt in continuare pentru voi, pentru ceea ce este corect, pentru adevar; si nu am crezut niciodata ca este nevoie de titlul (de guvernator - n.red.) pentru a face acest lucru", a spus ea.

Nascuta Sarah Heath, in 11 februarie 1964 in Idaho (nord-vest), fiica a unui profesor si a unei secretare, Sarah Palin a absolvit facultatea de jurnalism. Ea a intrat in politica in 1992, in consiliul local al Wasilla, oras cu 7.000 de locuitori al carui primar a devenit patru ani mai tarziu, inainte de a fi aleasa guvernator de Alaska in 2006. Sarah Parlin este casatorita si mama a cinci copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.