O teorie conspirationista tot mai raspandita afirma ca presedintele american Barack Obama ar ascunde un certificat de nastere kenyan, in conditiile in care la presedintia Statelor Unite nu pot candida decat persoane nascute pe teritoriul american, relateaza Telegraph in editia electronica.
Congresul american se lupta cu o reforma istorica a asigurarilor medicale, soldatii americani mor in razboaie departe de tara, iar presedintele Obama lupta sa relanseze economia. Dar o parte a dreptei americane nu inceteaza sa se intrebe daca Obama s-a nascut intr-adevar pe teritoriul american. Daca nu, el nu ar fi avut dreptul sa candideze la presedintie. Conspirationisti si membri ai extremei-drepte afirma ca Obama s-a nascut in strainatate si nu are dreptul sa fie presedinte, arata NewsIn.

Casa Alba a publicat copii ale documentelor oficiale ale presedintelui, care contin si numele centrului medical din Honolulu, Hawaii, unde s-a nascut. Este vorba insa de o varianta scurta a certificatului de nastere si nu de documentul original completat de medicii care au fost implicati in nasterea sa, afirma conspirationistii. Ei denunta drept o tentativa de manipulare un anunt al nasterii lui Obama publicat in Honolulu Advertiser in 13 august 1961, la noua zile dupa nastere.

George Gordon Liddy, fostul sustinator al lui Nixon care a executat patru ani si jumatate de inchisoare pentru implicare in afacerea Watergate si care acum este animator de radio de orientare conservatoare, spune ca totul s-ar lamuri intr-o secunda, daca presedintele ar prezenta un certificat de nastere valid. Liddy afirma ca Obama s-a nascut de fapt in Kenya, tara de origine a tatalui lui si sustine ca a vazut o depozitie a bunicii paterne a lui Obama, care afirma ca nepotul ei s-a nascut la Mombasa.

Dezbaterea ar fi continuat probabil doar in cercurile conspirationiste, daca nu ar fi fost promovata in atentia marelui public de Lou Dobbs, comentator popular de la CNN. Obama ar trebui sa faca mai mult pentru a pune capat acestor zvonuri, a spus el saptamana trecuta in emisiunea de radio pe care o gazduieste. "Daca aceasta poveste poate fi lamurita atat de repede si simplu, de ce nu o face?", a intrebat el.

CNN a incercat sa se distanteze de suspiciunile lui Dobbs, difuzand imagini cu certificatul de nastere "scurt" ale lui Obama. Presedintele televiziunii, Jon Klein, a spus echipei emisiunii lui Lou Dobbs, ca povestea validitatii certificatului de nastere al lui Obama pare sa fie moarta. CNN a aflat ca autoritatile din Hawaii au distrus o serie de documente 2001. Din aceasta cauza, certificatul de nastere original al lui Obama nu mai exista, iar cel scurt este singurul oficial.

Michael Medved, gazda unui talk-show conservator, adauga ca asemenea teorii dauneaza imaginii miscarii conservatoare. "Ne face sa aratam ca niste ciudati. Ne face sa aratam ca niste nebuni, (...) dementi, (...) bolnavi", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.