Noul sef al sectiei consulare a ambasadei de la Chisinau este Radu Bajenaru, a declarat vineri ministrul de externe Cristian Diaconescu, a anuntat biroul de presa al MAE.
Bajenaru este fost sef de sectie la Centrul National de Vize din Romania.

Peste 30 de ani de experienta in domeniul consular

Diaconescu a declarat ca noul sef al sectiei consulare de la Chisinau este o persoana "cu foarte multa experienta", el fiind diplomat de cariera si lucrand in MAE din anul 1980, potrivit NewsIn.

Bajenaru a indeplinit functia de viceconsul la Consulatul General al Romaniei la Sydney (1988-1991, respectiv consul gerant interimar la Sydney in perioada 1988-1990), viceconsul la Consulatul General al Romaniei la Istanbul (1992-1994), consul general la Consulatul General al Romaniei la Istanbul (1997-2001). In perioada 2004-martie 2007 a fost seful sectiei consulare la Ambasada Romaniei de la Belgrad.

Din martie 2007 a ocupat functia de director, respectiv sef serviciu al Centrului National de Vize.

Radu Bajenaru a absolvit Facultatea de Drept de la Cluj Napoca, si vorbeste fluent engleza si franceza.

Numirea lui Bajenaru intervine dupa ce fostul consul roman la Chisinau, Ion Nuica, a demisionat la 13 iulie, in urma publicarii de catre cotidianul Curentul a unor imagini video in care diplomatul roman este surprins in timpul unei partide de sex. Autorii filmarii sustin ca femeia este angajata la Consulat. Cei doi protagonisti discuta si despre unele treburi de serviciu, insa nu chestiuni ce ar interesa siguranta nationala, preciza Curentul. Montajul filmului - realizat in stilul documentarelor Mosfilm - introduce un generic cu accente politice tipice propagandei regimului comunist de la Chisinau, comenta cotidianul, care sustine ca a primit filmuletul la redactie.

Ministrul de externe nu a comentat aproape deloc situatia creata, limitandu-se la a spune doar ca "poate ar fi util ca institutia politicii externe romanesti sa isi ceara scuze opiniei publice pentru un semnal total necorespunzator".

Noul scandal intervine in plin inghet diplomatic intre Chisinau si Bucuresti, in conditiile in care Romania nu are ambasador in capitala moldoveana, dupa ce autoritatile de aici au refuzat sa-si dea agrementul pentru persoana propusa de MAE roman. Fostul ambasador roman la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost expulzat in aprilie, impreuna cu un alt diplomat roman, dupa ce puterea din R. Moldova au acuzat Romania de implicare in violentele postelectorale din 7 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.