Presedintele Barack Obama a generat o polemica aprinsa pe teme rasiale, pentru ca a intervenit sa apere un influent profesor universitar de culoare, care acuza politia de rasism, relateaza Reuters.
Obama a recunoscut ca nu stie "toate faptele", dar a apreciat sa politia din Cambridge, Massachusetts, "a actionat stupid" atunci cand a arestat un profesor universitar de culoare la domiciliul sau, crezand ca este un hot.

Profesorul Henry Louis Gates, un specialist in studii afroamericane de la universitatea Harvard, care isi uitase cheile acasa, a fortat usa casei sale pentru a putea intra. Ulterior, a fost retinut de politia alertata de o vecina care credea ca Gates este un hot, relateaza NewsIn.

Dupa ce au constatat ca Gates nu incerca decat sa intre in propria casa, politia l-a arestat totusi pe profesorul universitar de culoare pentru "tulburarea linistii publice". Potrivit raportului politiei, el a refuzat sa-si dezvaluie identitatea si a calificat politistii drept "rasisti", spunand: "Uite cum sunt tratate persoanele de culoare in Statele Unite".

Intre timp, politia a renuntat la acuzatie, dar Gates un bun prieten al lui Obama, vrea ca fortele de ordine sa ii prezinte scuze. Profesorul a amenintat ca va da in judecata politia. Agentul care l-a arestat refuza si sustine ca nu a facut nimic gresit.

Obama l-a sustinut insa pe prietenul sau si s-a declarat surprins de controversa din jurul declaratiilor sale. "Cred ca a fost un comentariu destul de direct ca nu trebuie sa ii pui catuse unei persoane, unui barbat intre doua varste, care foloseste un baston, care se afla in propria sa casa", a explicat Obama pentru postul de televiziune ABC. "Cred ca am un respect exraordinar pentru dificultatile cu care se confrunta ofiterii de politie", a adaugat presedintele SUA.

"Presedintele i-a indepartat pe ofiterii din fortele pentru mentinerea ordinii din intreaga tara prin declaratiile sale", a declarat David Holway, presedintele sindicatului International Brotherhood of Police Officers, care reprezinta circa 15.000 de agenti.

Intr-o scrisoare adresata lui Obama, el ii solicita sa isi ceara scuze. "Nu numai ca nu ati ales bine cuvintele, i-ati acuzat pe toti membrii departamentului de politie din Cambridge si pe toti ofiterii din fortele de ordine din tara", a spus Holway.

Declaratiile facute de Obama la o conferinta de presa sustinuta miercuri seara si polemica declansata de acestea demonstreaza ca problemele rasiale sunt in continuare de actualitate, in pofida progreselor facute prin alegerea sa la Casa Alba.

"Din pacate, diviziunea rasiala exista in continuare. Este inca proaspata. Cred ca a incercat sa ii faca pe majoritatea americanilor sa isi dea seama ce inseamna sa fii de culoare sau hispanic", a spus Thomas Whalen, profesor de stiinte politice la Universitatea Boston.

Dar multi din Massachusetts sunt de parere ca Obama a exagerat atunci cand a judecat politia fara sa stie toate faptele. Sondajele realizate online arata ca populatia il sustine pe politistul alb care a facut arestarea. Si un sindicat al politistilor, precum si seful departamentului de politie l-au aparat.

"Il sustin pe presedinte pana la un punct", a spus ofiterul care l-a arestat pe profesor, sergentul, James Crowley, care a predat la Academia de Politie un curs despre profilele rasiale. "Este dezamagitor ca s-a implicat in ceea ce ar fi trebuit sa fie o problema locala", a adaugat el.

"Tinand cont de ceea ce am vazut si de ceea ce am auzit de la ceilalti ofiteri, a avut un comportament profesional pe parcursul intregii situatii", a spus comisarul departamentului de politie din Cambridge, Robert Haas.

Comentariile lui Obama i-au uimit pe politisti, a adaugat el. "Au fost foarte dezamagiti. (...) Ranesc profund mandria agentiei", a spus el, precizand ca lanseaza o ancheta privind arestarea.

Altii se intreaba daca Obama ar fi trebuit sa il sustina pe Gates, un prieten de multi ani, in fata politiei fara sa stie exact ce s-a intamplat. "Ar trebui sa stea departe daca nu stie toate faptele", considera Patricia Lynch, in varsta de 49 de ani, consultant. "In orice caz particular trebuie sa te bazezi numai pe faptele respective", a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.