Saad ben Laden, unul dintre fiii lui Osama ben Laden, ar fi fost ucis intr-un atac aerian american in Pakistan la inceputul anului, dar nu se stie daca era impreuna cu tatal sau in momentul atacului, a anuntat postul public de radio din Statele Unite NPR.
Probabilitatea ca Saad Ben Laden, al treilea dintre presupusii copii ai liderului al-Qaida, sa fi murit in bombardament este intre "80 si 85%", a declarat un inalt oficial din contraspionajul american. Vorbind sub acoperirea anonimatului, acesta a recunoscut totusi ca serviciile de informatii nu au cadavrul lui Saad, ceea ce inseamna ca decesul sau nu poate fi confirmat cu certitudine, prin teste ADN, scrie NewsIn.

Sefii CIA si ai Comandamentului central american, care se ocupa de toate operatiunile militare din Orientul Mijlociu, au declarat pentru AFP ca nu pot confirma moartea lui Saad ben Laden, care ar trebui sa aiba varsta in jur de 20 de ani.

Postul de radio american nu a precizat unde a avut loc bombardamentul, dar a afirmat ca acesta s-a produs "anul acesta, cu o drona" (avion fara pilot - n.red.) a armatei americane.

In ianuarie 2009, Departamentul american al Trezoreriei inghetase bunurile lui Saad ben Laden in teritorii aflate sub jurisdictie americana, suspectandu-l ca face parte din al-Qaida. Trezoreria afirma ca Saad "a luat decizii importante pentru al-Qaida (...) si conducea organizatia terorista din Iran", unde a fost arestat in 2003. Plasat in arest la domiciliu in aceasta tara, el "a evadat sau a fost eliberat", declarase Mike McConnell, fostul director al serviciilor de informatii americane, in ianuarie 2009.

Sursa citata de postul american de radio a nuantat totusi greutatea pe care ar fi avut-o Saad ben Laden in cadrul organizatiei teroriste. "Se face tot acest circ doar din cauza numelui sau de familie", a declarat oficialul din contraspionaj. Acesta considera ca Saad ben Laden a jucat, in realitate, un rol secundar in cadrul al-Qaida.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.