Turcia s-a alaturat duminica statelor care interzic fumatul in cafenele si restaurante, in speranta ca, in pofida protestelor patronatului din domeniu, va determina o scadere a consumului de tutun intr-o tara in care tabagismul este o traditie, relateaza AFP.
Interdictia, sustinuta de premierul Recep Tayyip Erdogan, dusman vehement al fumatului, a intrat in vigoare duminica la miezul noptii, cand scrumierele au fost retrase de pe mese, iar fumatorii au fost rugati sa paraseasca restaurantele si cafenelele, informeaza NewsIn.

"Expresia 'fumezi ca un turc' apartine de-acum trecutului", a titrat pe prima pagina cotidianul Radikal, asimiland aceasta interdictie unei revolutii, intr-o tara unde fumatul era inca permis in autobuze in urma cu 15 ani. Ziarul turc Aksam a titrat simplu "Sfarsitul", publicand alaturi o fotografie in care un fumator expira un nor de fum.

Aceasta masura reprezinta de fapt o extindere a interdictiei de a fuma in birouri si cladiri publice, care dateaza din 2008 si care a permis diminuarea cu 7% a nivelului tabagismului, potrivit ministrului turc al sanatatii, Recep Akdag.

Sondaje recente arata ca opinia publica sustine in mare partea aceasta interdictie; spre exemplu, un studiu realizat de institutul Quirk Global Strategies pe un esantion de 600 de persoane arata ca 95% dintre turci aproba aceasta masura.

Totusi, cei care lucreaza in restaurante protesteaza fata de aceasta decizie, invocand riscul unei reduceri a activitatii, in contextul deja dificil al crizei economice. Apelurile lor pentru obtinerea permisiunii de a crea spatii pentru fumatori si de a amana aplicarea interdictiei au fost respinse de Guvernul de la Ankara. "Nu au motive de ingrijorare. Singurii care vor suferi vor fi producatorii si comerciantii de tigari", a declarat rcent Akdag.

O asociatie de proprietari de cafenele a anuntat ca intentioneaza sa lanseze o actiune in instanta impotriva interdictiei de a fuma. "Aproape 95% dintre clientii cafenelelor fumeaza. Interdictia inseamna ca oamenii nu vor mai frecventa aceste locuri, ceea ce va duce la faliment, unul cate unul", a declarat Huseyin Menekse, un lider al asociatiei, citat de agentia turca de presa Anatolia.

In centrul capitalei Ankara, mai multe baruri din cartierul Sakarya au arborat afise pe care scria: "Suntem impotriva tigarii si impotriva interdictiei de a fuma".

In pofida eforturilor Guvernului de a pune capat acestui viciu, implementarea uniforma a acestei masuri peste tot in Turcia va fi dificila. Desi barurile si restaurantele vor fi supuse in mod frecvent unor inspectii, acest lucru nu se va intampla in cafenelele din mediul rural, unde oamenii isi petrec timpul band ceai si fumand.

Patronii de restaurante sunt obligati sa-si avertizeze clientii care insista sa-si aprinda o tigara, apoi sa refuze sa-i serveasca, iar intr-un final sa cheme politia, daca fumatorii nu vor dori sa se conformeze.

Un fumator incapatanat risca o amenda de 32 de euro, iar patronii cladirii unde acesta a fumat vor plati 260 de euro la prima abatere si pana la 2.595 de euro, daca situatia se va repeta.

Autoritatile au detasat 5.000 de agenti pentru a controla daca legea este aplicata.

Potrivit statisticilor oficiale, aproape un turc din trei fumeaza, iar in cazul barbatilor este vorba de o proportie de 48%, ceea ce situeaza Turcia pe locul 10 in lume in ceea ce priveste consumul de tigari. In plus, bolile cauzate de tutun provoaca anual moartea a 100.000 de persoane in Turcia, potrivit asociatiei pentru apararea sanatatii Yesilay.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.