Un militar american care a fost rapit de talibani in Afganistan a aparut intr-o inregistrare video difuzata sambata de postul arab de televiziune Al-Jazeera.
Acesta este primul soldat american capturat de talibani de la inceputul interventiei internationale din Afganistan, la sfarsitul anului 2001, relateaza NewsIn, citand Reuters.

In filmul de 28 de minute, tanarul, ras in cap si nebarbierit, imbracat intr-o camasa lunga afgana, de culoare albastru deschis, sta pe niste perne, cu picioarele sub el. Primele secunde ale inregistrarii il infatiseaza pe tanar nervos, aproape inspaimanatat, declinandu-si identitatea, confirmata de placutele sale militare pe care cei care l-au capturat le arata camerei in prim-plan. In inregistrare nu apare decat soldatul, nefiind vizibila nicio arma sau vreun luptator inarmat.

Ostaticul precizeaza ca are 23 de ani, ca este originar din statul american Idaho si ca a fost trimis la baza din provincia Paktika, din sud-estul Afganistanului.

"Da, sunt speriat. Sunt speriat ca nu voi mai putea merge acasa. E foarte enervant sa fii prizonier. Am o prietena cu care sper sa ma insor. Am o bunica si bunici. Am in America o familie foarte, foarte de treaba pe care o iubesc", spune soldatul. "Iti lipsesc", se aude o voce din spatele camerei. Soldatul continua: "Imi lipsesc in fiecare zi in care sunt departe de ei. Mi-e dor de ei si ma tem ca s-ar putea sa nu-i mai vad niciodata si ca nu voi mai putea sa le spun ca ii iubesc. Nu voi putea sa-i mai imbratisez niciodata".

La un moment dat, vocea il intreaba: "Ai vreun mesaj pentru poporul tau?" Soldatul raspunde: "Da. Americanilor care au persoane dragi aici, care stiu cum e sa le lipseasca aceste persoane dragi: voi aveti puterea sa faceti Guvernul sa-i aduca inapoi acasa. Va rog, va rog aduceti-ne acasa, sa ne intoarcem acolo unde apartinem si sa nu ne mai pierdem vremea si vietile noastre pretioase, care ar putea fi de folos inapoi, acasa".

Armata americana anuntase la 2 iulie ca un soldat de la baza militara din Paktika a disparut de trei zile si aprecia ca a fost capturat de rebeli. Ulterior, talibanii au confirmat rapirea soldatului, precizand ca acesta a fost luat ostatic in timp ce era "in stare de ebrietate".

"Am fost capturat in afara bazei. Ma aflam in spatele unei patrule cand am fost capturat", ii raspunde soldatul, in engleza, unui barbat care ramane ascuns si care ii pune intrebari tot in engleza.

Intrebat despre victimele civile ale operatiunilor internationale, soldatul precizeaza: "Ni s-a spus ca trebuie sa acceptam ca facem victime civile si ca acest aspect nu este important (...). Comandantii nostri ne-au spus sa stangem informatii, oricum ar fi, nu sunt reguli in ceea ce trebuie sa facem".

Pe de alta parte, soldatul spune ca "numarul mortilor americani" in Afganistan este "mult mai mare decat cel declarat de Guvernul american", subliniind ca soldatii se sinucid sau dezerteaza.

Un purtator de cuvat al armatei americane de la Kabul a autentificat inregistrarea video, comentand ca este un "instrument de propaganda" al talibanilor, care incalca legile internationale. "Fortele americane si ale coalitiei fac tot ce pot pentru a-l gasi pe soldat si pentru a-l recupera teafar", a dat asigurari oficialul militar.

Ostaticul, care este prezentat in imagini si in timp ce mananca si bea ceai, spune ca este tratat foarte bine de talibani si precizeaza ca acestia sunt "oameni normali care lupta pentru credintele, religia si tara lor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.