Nelson Mandela, primul presedinte sud-african de culoare, care implineste astazi 91 de ani, isi va sarbatori ziua de nastere in cadru restrans, la Johannesburg, in timp ce mai multe concerte sunt organizate in onoarea sa in Africa de Sud si la New York, relateaza AFP.
Simbol al reconcilierii intr-un stat marcat de ani de segregatie intre albi si persoanele de culoare, Mandela va sufla in lumanari in mijlocul familiei sale, in locuinta lui din Johannesburg, inconjurat de prietenii apropiati. Deplasarile laureatului premiului Nobel pentru Pace sunt rare, din cauza starii sale de sanatate precare. Simbol mondial al iertarii si libertatii, el a fost luat cu asalt de mesaje semnate atat de personalitati, cat si de necunoscuti, care l-au felicitat de ziua sa, relateaza NewsIn.

"Mandela a contribuit intr-un mod unic la stabilirea democratiei si la reconcilierea nationala"
, a declarat ultimul presedintel al apartheidului, Frederik W. de Klerk. "Daca exista o singura poveste care trebuie spusa (si care ar inspira - n.red.) lumea, caracterizata de umilitate si o adevarata umanitate", este cea a lui Mandela, a declarat la randul sau actualul presedinte sud-african, Jacob Zuma.

Lider al luptei persoanelor de culoare impotriva regimului rasist alb din Africa de Sud, Mandela si-a petrecut 27 de ani din viata in inchisoare. Eliberat in 1990, el a negociat cu regimul segregationist si a fost ales presedinte la primul scrutin multirasial, din 1994, inainte sa se retraga cinci ani mai tarziu. El a reusit sa-si conduca tara, fara incidente violente, de la apartheid spre o democratie multirasiala si stabila, ceea ce i-a adus recunoasterea intregii lumi.

Ziarele sud-africane din aceasta saptamana au publicat mesaje de la cititori dedicate eroului lor: "Va multumesc pentru ca ati facut sa dispara teama intre negri si albi"; "Celui mai mare erou al umanitatii"; "Calatoresc in lume cu fruntea sus, pentru ca sunt mandru ca sunt african si sud-african. La multi ani!".

Principalul eveniment organizat sambata in onoarea lui Mandela are loc la New York, unde vor participa la un concert mai multe personalitati, printre care Aretha Franklin, Stevie Wonder, dar si sotia presedintelui francez, Carla Bruni-Sarkozy. In Africa de Sud, festivitati sunt organizate in toata tara. Cantareti locali si africani, precum Ayo, vor concerta in centrul orasului Johannesburg.

Si populatia este chemata sa-i aduca un omagiu lui Mandela, consacrand timp celorlalti. Fundatia Mandela, care supravegheaza respectarea mostenirii intelectuale si politice a laureatului premiului Nobel, a hotarat sa lanseze in acest an Ziua Mandela, la 18 iulie, in care fiecare sa consacre 67 de minute unor actiuni de binefacere. Numarul 67 face referire la anii petrecuti de Mandela in lupta pentru egalitate in Africa de Sud.

In aceasta zi dedicata celorlalti, presedintele Jacob Zuma va vizita persoane in varsta, iar viceministrul pentru lucrari publice, Ipeleng Hendrietta Bogopane-Zulu, va participa la reconstructia unui gard in jurul unei scoli pentru nevazatori.

Copiii de la scoala Sainte-Katherine din Johannesburg au desenat carti postale si le vor vinde, urmand ca profitul sa fie acordat unei alte institutii.

Potrivit Fundatiei Mandela, Africa de Sud face lobby la ONU pentru ca Ziua Mandela sa fie recunoscuta de organizatia internationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.