O inregistrare video difuzata vineri in Columbia, in care liderul FARC declara ca trupele sale au finantat o campanie a presedintelui ecuadorian Rafael Correa, intensifica tensiunile deja existente intre cele doua tari, relateaza AFP.
Potrivit Parchetului columbian, inregistrarea a fost descoperita de politie la 29 mai in calculatorul unei combatante din gherilele FARC si il arata pe Jorge Briceno, alias Mono Jojoy, care vorbeste indelung despre moartea fondatorului Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC), Manuel Marulanda, in martie 2008.

"Mai multe calculatoare au fost descoperite, iar in acestea au fost gasite fragmente de inregistrari video care dureaza o ora. In aceste imagini, poate fi vazut 'Mono Jojoy' care evoca moartea lui Manuel Marulanda si spune ca acesta, cu patru zile inainte de moartea sa, si-a exprimat ingrijorarea ca secretele FARC au fost descoperite",
a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului general, potrivit NewsIn.

Potrivit sursei, Manuel Marulanda face referire la descoperirea de catre armata columbiana a mai multor informatii despre trupele de gherila intr-un calculator care apartinea numarului doi al fortelor, Raul Reyes. "Printre secretele descoperite, el mentioneaza un ajutor financiar in dolari acordat campaniei lui Correa. (...) Parchetul antiterorist detine un raport al politiei judiciare care a studiat aceasta inregistrare", a adaugat purtatorul de cuvant.

Vineri dupa-amiaza, mai multe posturi columbiene de televiziune au difuzat fragmente din inregistrare. Desi nicio sursa oficiala nu a precizat daca documentul a fost autentificat, difuzarea inregistrarii a provocat o reactie rapida a Ecuadorului, care a negat orice finantare din partea FARC.

"Niciuna dintre campaniile miscarii Pais (partidul presedintelui - n.red.) nu a primit vreo contributie si nu a avut legaturi care sa-i permita sa primeasca o finantare (din partea gherilelor columbiene - n.red.). (...) Trebuie sa verificam sursa (acestei informatii - n.red.), pentru ca avem multa experienta cu privire la aceasta campanie a montajelor din partea Columbiei, ce incearca sa dovedeasca legaturi intre Guvernul ecuadorian si FARC",
a declarat ministrul ecuadorian de interne, Miguel Carvajal.

Difuzarea acestei inregistrari intervine in contextul in care relatiile diplomatice dintre cele doua tari s-au degradat in ultimul an, in urma bombardamentelor lansate de armata columbiana asupra unei tabere a gherilelor columbiene de pe teritoriul ecuadorian, la 1 martie 2008. In total, 25 de persoane au fost omorate in bombardament, printre care si numarul doi al gherilei, Raul Reyes.

In plus, un judecator ecuadorian a emis recent un mandat de arestare pentru fostul ministru columbian al apararii, Juan Manuel Santos, posibil candidat la alegerile prezidentiale din 2010 din Columbia, pentru ca ar fi ordonat acest atac.

De cealalta parte, un fost ministru ecuadorian de interne al presedintelui Rafael Correa, Gustavo Larrea, este acuzat de Bogota ca a avut relatii cu gherilele columbiene. La randul sau, unul dintre fostii viceministri, Jose Chauvin, a recunoscut ca s-a intalnit de sapte ori cu Raul Reyes pentru a discuta despre eliberarea ostaticilor gherilei columbiene.

Printre conditiile impuse de Quito pentru relansarea relatiilor cu Bogota se numara inlaturarea suspiciunilor exprimate public de Columbia cu privire la o eventuala apropiere intre Ecuador si gherilele FARC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.