Oligarhul Leonid Nevzlin, patronul saptamanalului de orientare liberala "Moskovskie Novosti", a anuntat ca este nevoit sa vanda aceasta publicatie pentru ca redactorul-sef, Evgheni Kiseliov, a facut schimbari de personal fara sa se consulte cu actionarii, relateaza "The Guardian". Potrivit cotidianului britanic, informatia privind vanzarea "Moskovskie Novosti" alimenteaza temerile potrivit carora inca o publicatie liberala va intra sub controlul Kremlinului.

Aliatii presedintelui Vladimir Putin au fost criticati ? chiar si de Secretarul de stat american Condoleezza Rice ? ca limiteaza libertatea prsei in Rusia. Nevzlin a declarat ca va incerca sa protejeze independenta editoriala a ziarului: "Il voi vinde chiar si pentru un dolar - unui cumparator care va promite ca va continua sa apere libertatea presei. Pretul nu conteaza", a declarat Nevzlin pentru publicatia "Kommersant". "Am fost surprins sa aflu ca Evgheni Kiseliov a facut schimbari de personal fara sa discute cu actionarii sau cu consiliul director. Trebuie sa-mi prezint scuzele consiliului director pentru deciziile nepotrivite ale lui Kiseliov", a adaugat Nevzlin.

Evgheni Kiseliov a fost vedeta a stirilor de televiziune in anii ?90. El a fost directorul postului NTV, pe vremea cand aceasta televiziune era patronata de oligarhul Vladimir Gusinski.

Imediat dupa anuntul privind vanzarea "Moskovskie Novosti", a aparut si un cumparator: trustul de presa "Libertatea de Exprimare", condus de Alexander Kolodni, relateaza Interfax. "Saptamanalul 'Moskovskie Novosti' trebuie sa fie liber de influenta oligarhilor, pentru a garanta libertatea de exprimare, iar holdingul nostru este gata sa-l cumpere", a afirmat Kolodni.

Leonid Nevzlin (45 de ani) a fost partener de afaceri cu Mihail Hodorkovski la compania Yukos si este si el pe "lista neagra" a Kremlinului. Numai ca Nevzlin a plecat la timp din Rusia, imediat dupa arestarea lui Hodorkovski, si locuieste in Israel, unde i-a fost acordata si cetatenia israeliana. De altfel, Justitia rusa l-a acuzat de delicte economice ' evaziune fiscala si frauda ' pentru a obtine extradarea lui Nevzlin din Israel. Pentru ca nu au avut succes cu invinuirile economice, judecatorii rusi aserviti lui Putin i-au mai pus in carca omului de afaceri si o serie de asasinate sau tentative de asasinat. Nevzlin este, din 2001, si presedintele Congresului Evreilor din Rusia, functie in care l-a inlocuit pe un alt oligarh cazut in dizgratia Kremlinului, Vladimir Gusinski.

De remarcat faptul ca trustul de presa "Moskovskie Novosti" are un corespondent si in Romania ? ziaristul Viaceslav Samoskin.

Domnul Samoskin se afla ieri in Rusia si nu a putut fi contactat pentru a comenta situatia de la "Moskovskie Novosti".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.