George W. Bush, presedintele Statelor Unite, a tinut un discurs in fata militarilor de la Baza Fort Bragg, din Carolina de Nord, la un an de la predarea suveranitatii catre poporul irakian. Liderul de la Casa Alba a vorbit despre statele care au trimis trupe in Irak si care se implica in democratizarea tarii. Cu aceasta ocazie, presedintele american a amintit de contributia Romaniei alaturi de fortele coalitiei, in cadrul operatiunilor din Irak.

Liderul de la Casa Alba a vorbit, marti, despre dubiile cetatenilor americani referitoare la strategia sa in Irak, dar a reiterat ca actiunile sunt justificate si necesare. El a precizat ca sacrificiile facute in timpul luptei impotriva insurgentilor din Irak sunt vitale pentru securitatea SUA. Singura cale de a-i infrunta pe militanti este "sa-i invingem in strainatate, inainte sa ne atace ei acasa", a adaugat George Bush, citat de BBC.

Sarbatorirea unui an de la transferul puterii in Irak are loc intr-o perioada in care popularitatea presedintelui american este in scadere.

Potrivit unui sondaj de opinie, 50 la suta din americani considera ca nu exista nici o legatura intre razboiul din Irak si lupta impotriva terorismului, in timp ce 47 la suta sustin contrariul. In aceste conditii, George Bush a facut un apel catre poporul american sa sprijine razboiul din Irak, motivand ca victoria este esentiala pentru prevenirea unor atacuri pe teritoriul SUA.

"Mai avem multe de facut si vor mai exista momente care vor testa determinarea Statelor Unite. Luptam impotriva unor oameni orbiti de ura, dotati cu arme letale si capabili de orice atrocitate", a afirmat Bush. Peste 1.700 de militari americani au murit in Irak, iar alte cateva mii au fost raniti.

De asemenea, mai mult de 1.000 de persoane, majoritatea irakieni, au fost ucise dupa formarea guvernului, in aprilie. "In contextul violentelor, stiu ca americanii se intreaba - merita sacrificiul? Da, merita si este vital pentru viitorul securitatii tarii noastre", a adaugat presedintele Statelor Unite.

Mai multi militari, daca este nevoie

Liderul de la Casa Alba a precizat ca nu planuieste sa trimita alte trupe americane in Irak, dar nici nu va stabili un calendar pentru retragerea celor care se afla deja acolo. George W. Bush a declarat ca cei 140.000 de militari americani aflati in Irak vor sta acolo pana cand fortele irakiene vor fi capabile sa se apere singure impotriva insurgentilor. "Vom ramane in Irak atat cat este nevoie de noi si nici o zi in plus", a precizat presedintele american.

Bush a afirmat ca ar trimite alte trupe in Irak numai daca comandantii militari ar considera ca este necesar, insa, deocamdata, nu este cazul. El a adaugat ca marirea numarului de soldati americani "ar submina strategia noastra de a-i incuraja pe irakieni sa preia controlul in aceasta lupta".

'Lectia de la 11 septembrie>>

In timpul discursului, presedintele american a invocat atacurile de la 11 septembrie si a afirmat ca unul dintre motivele pentru continuarea razboiului impotriva terorismului este liderul retelei Al-Qaida, Ussama bin Laden. "Poporul american nu tremura sub amenintare si nu vom permite ca viitorul nostru sa fie determinat de atentatori cu masini-capcana si de asasini", a precizat el. "Dusmanii ne pot invinge doar daca uitam lectiile din 11 septembrie, daca abandonam poporul irakian in mainile unor oameni ca Zarqawi si daca lasam viitorul Orientului Mijlociu unor oameni ca Bin Laden", a subliniat liderul de la Casa Alba.

Desi pana acum nu a fost stabilita o legatura intre Saddam Hussein si atentatele asupra turnurilor gemene si Pentagonului, George W. Bush a afirmat ca Irakul este primul front in lupta impotriva terorismului si pentru ca acolo actioneaza insurgentii condusi de militantul iordanian Abu Musab al-Zarqawi, un puternic aliat al lui Bin Laden. "In Irak isi exprima pozitia, asa ca vom lupta impotriva lor acolo, vom lupta impotriva lor (a insurgentilor - n.r.) in toata lumea si vom continua pana cand vom castiga batalia", a conchis Bush.

Democratii critica lipsa unui plan clar

Principalii responsabili ai opozitiei democrate americane i-au reprosat lui George W. Bush ca nu a prezentat un plan pentru castigarea razboiului din Irak si au declarat ca acesta a "exploatat" exagerat argumentul ripostei la atentatele de la 11 septembrie 2001, relateaza AFP. "Numeroasele referinte ale presedintelui la atentatele de la 11 septembrie nu ne arata calea care ar trebui urmata, ele nu fac altceva decat sa reaminteasca americanilor ca inamicul nostru cel mai periculos, Ussama bin Laden, este in continuare capabil sa provoace un mare rau acestei tari", a declarat Harry Reid, liderul democratilor din Senat.

"Presedintele a ratat o ocazie de a vorbi clar americanilor", a afirmat omologul sau din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, estimand ca cele cinci mentionari ale atentatelor de la 11 septembrie nu au facut altceva decat "sa sublinieze inconsistenta argumentelor sale".

La randul sau, John Kerry, contracandidatul lui Bush la alegerile de anul trecut, a declarat ca "Americii nu ii lipseste determinarea de a castiga acest razboi, dar ii lipseste un plan clar".

Un mare lider, considera republicanii

Pe de alta parte, liderii majoritatii republicane au salutat discursul lui Bush, pe care l-au calificat drept "un mare lider". "Acum, cand sarbatorim prima aniversare a transferului suveranitatii in Irak, trebuie sa ne amintim ca 25 milioane de persoane au fost eliberate si beneficiaza de promisiunile de libertate si autodeterminare", a declarat liderul majoritatii din Camera, Tom DeLay. "Numesc acest lucru un miracol si ii multumesc presedintelui pentru modul in care conduce acest razboi", a subliniat el.

De asemenea, senatorul republican John McCain a aparat apelul lui Bush referitor la oprirea terorismului inainte ca acesta sa ajunga la granitele SUA.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.