Principala problema a Italiei o reprezinta italienii care voteaza pentru Silvio Berlusconi si nu acesta din urma, afirma celebrul scriitor Umberto Eco, cerand populatiei Peninsulei sa reactioneze, pentru a nu se ajunge intr-o situatie asemanatoare fascismului, relateaza AFP.
"Silvio Berlusconi nu este problema italiana. Istoria aminteste de multi aventurieri, nu fara carisma, care aveau un simt foarte putin dezvoltat in ceea ce priveste statul, dar foarte dezvoltat in ceea ce priveste propriile interese, care au vrut sa-si instaureze puterea persoanla ocolind Parlamentele, magistratii si constitutiile", scrie intelectualul italian in saptamanalul de stanga L'Espresso.

"Cand societatea le permite, de ce sa criticam acesti oameni si nu societatea care le permite sa o faca?", se intreaba Umberto Eco. "In democratiile 'robuste' nu este necesar sa fie aparata libertatea presei, pentru ca nimeni nu se gandeste sa o limiteze", mai arata cunoscutul om de litere.

Pentru Eco, "este inutil sa fie criticat Berlusconi, care nu isi face decat meseria". "Majoritatea italienilor a acceptat conflictul de interese" din cazul sefului Guvernului, proprietar al imperiului Fininvest, care controleaza, printre altele, grupul de televiziuni Mediaset, arata NewsIn.

Scriitorul denunta in Italia o "societate bolnava" si apara libertatea presei, amenintata, potrivit lui, de un proiect de lege care prevede amenzi foarte mari in cazul articolelor privind anchetele sau procesele in curs.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.