O noua tulpina de gripa a fost detectata la doi angajati ai unei crescatorii de porci din provincia canadiana Saskatchewan, au anuntat marti autoritatile canadiene, precizand ca nu este vorba despre o noua tulpina a virusului pandemic H1N1.
"Guvernul Canadei colaboreaza strans cu Saskatchewan, pentru a evalua riscul pentru sanatatea publica pe care il reprezinta aceasta noua tulpina a gripei, ce a fost descoperita in provincie", a spus Agentia pentru sanatate publica, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Noua tulpina a fost detectata la doi lucratori de la o ferma de porci, care si-au revenit intre timp. Un al treilea caz este anchetat.
Cercetatorii de la Laboratorul national de microbiologie din Winnipeg au stabilit ca "noua tulpina este formata din gena virusului gripei umane sezoniere si virusul gripei porcine, dar nu este vorba despre o noua tulpina a virusului pandemic H1N1".

Canada a informat OMS despre aceasta descoperire.

Ministrul sanatatii, Leona Aglukkaq, a declarat ca "potrivit rezultatelor preliminare, riscul pentru sanatatea publica este redus". Persoanele "vaccinate impotriva gripei sezoniere ar trebui sa fie partial imunizate impotriva acestei noi tulpini a gripei", a adaugat el.

Testele preliminare efectuate pe porci din crescatoria afectata par sa indice ca au fost infectati cu gripa porcinp de tip A, des intalnita la fermele de porci.

Autoritatile au luat masuri de precautie, printre care supravegherea intensificata a oamenilor si animalelor de la crescatorie, precum si vaccinarea angajatilor.

Virusul gripei A(H1N1) a infectat pana acum 9.000 de persoane in Canada, dintre care 37 au murit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.