Manifestatii de mica amploare impotriva summitul G8 au avut loc marti pe strazile Romei, iar fortele de ordine au arestat circa 40 de protestatari, in special italieni, dupa o serie de ciocniri, relateaza AFP.
Studenti contestatari si militanti antimondializare, relativ putini, au incendiat in cursul diminetii cateva cauciucuri pe o strada din Roma, inainte de a fi arestati, informeaza NewsIn.

Manifestantii, unii purtand cagule sau casti, s-au repliat in apropiere de universitatea din Roma, de unde au aruncat cu sticle si pietre in vehicule ale fortelor de ordine. Zeci de politisti si carabinieri au ocupat piata din fata universitatii.

Potrivit politiei, 36 de persoane, dintre care 27 de italieni, au fost arestati la Roma in cursul diminetii de marti, iar mai multe bate au fost confiscate. Ceilalti manifestanti sunt patru suedezi, doi germani, un elevetian, un francez si un polonez.

"Toata lumea are dreptul sa manifesteze, sa isi faca auzita vocea, atat timp cat acest lucru are loc respectand regulile si fara a provoca incidente", a spus primarul Romei, Gianni Alemanno.

Anterior, cinci tineri francezi cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani au fost arestati la Aquila (centrul tarii), in apropiere de baza Garzii de Finante care va gazdui intre 8 si 10 iulie summitul G8. Asupra lor au fost gasite bate. Tinerii au fost pusi sub acuzare pentru detinere de arme interzise, dar au fost lasati liberi.

Italia a pus la punct un dispozitiv important de securitate pentru summit, iar peste 15.000 de politisti au fost mobilizati la Roma si la Aquila.
30 de sefi de stat si de guvern sunt asteptati la summit, printre care presedintele american Barack Obama.

Autoritatile italiene vor sa evite o repetare a situatiei de la summitul G8 din 2001, de la Genova, cand ciocnirile dintre fortele de ordine si manifestanti s-au soldat cu moartea unui tanar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.