Geert Wilders, liderul unui partid olandez de extrema-dreapta si islamofob, care insa a reusit sa obtina un rezultat bun la alegerile europarlamentare din 7 iunie, a reafirmat intr-un interviu pentru Euronews ca ar vrea ca Romania si Bulgaria sa nu mai fie membre ale Uniunii Europene.
Intrebat daca Uniunea Europeana ar trebui sa-si deschida usa pentru tari ca Ucraina, de pilda, liderul Partidului Libertatii a spus ca, in opinia sa, nicio alta tara nu ar trebui sa mai intre in blocul european. "Sunt chiar in favoarea (ideii) ca Romania si Bulgaria sa paraseasca UE", a afirmat Geert Wilders, reamintind ca partidul sau a votat in Parlamentul olandez impotriva ratificarii tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.

Intrebat de ce sustine aceasta idee si care ar fi problema cu aceste tari, Wilders a raspuns ca "in primul rand, poporul olandez crede ca Europa este suficient de mare". Olandezii "sunt impotriva aderarii altor tari la UE", sustine Wilders, care a adaugat ca impartaseste aceasta viziune.

Temandu-se in special de extindere si imigratie, olandezii, ca si francezii, au respins prin referendum in iunie 2005 proiectul de Constitutie al Uniunii Europene, aruncand intr-o criza prelungita reforma institutionala a blocului european.

"Ar trebui sa avem o Europa restransa, cu sarcini mai mici, in locul unei Europe extinse, fie si cu o influenta mai mare", a explicat Wilders. "Suntem impotriva acestui (concept) si, in al doilea rand, credem ca acele tari (Romania, Bulgaria - n.r.) nu sunt pregatite deloc, sunt foarte deficitare si foarte corupte totodata", a declarat Wilders in interviul.

Retorica antiislamica si anti-UE a lui Wilders pare sa castige din ce in ce mai multi olandezi, in special cei care se tem de imigratie si extindere, comenteaza Euronews, citat de NewsIn, care precizeaza ca, din motive de securitate, l-a intervievat pe liderul Partidului Libertatii intr-o sala a Parlamentului de la Haga ce semana cu un buncar, pentru ca lui Wilders i se asigura protectie speciala, din cauza controversatului sau film anti-Coran, Fitna, si a retoricii antiislamice provocatoare.

Politicianul olandez spune ca este foarte ingrijorat de viitorul Europei. "Cred ca Europa este un continent frumos cu tari puternice, dar, din pacate, din cauza imigratiei in masa si a islamizarii societatilor noastre, ma tem ca in cele din urma ne va costa libertatea", a declarat Wilders, precizand ca nu are nimic impotriva musulmanilor, ci a ideologiei islamice, pe care o considera totalitarista, comparabila nu cu alte religii, ci cu ideologii precum comunismul sau fascismul.

Wilders, caruia i s-a interzis anul acesta accesul in Marea Britanie, spune ca premierul Gordon Brown este "cel mai mare las din Europa. (...) Este genul de lideri pe care ii avem in Europa azi si ei ar trebui indepartati de la putere si inlocuiti cu lideri mai curajosi", a adaugat Wilders.

De asemenea, politicianul olandez a reafirmat ca se impotriveste aderarii Turciei la UE, dar si ideii de federalizare a Europei. El vrea ca Olanda sa-si pastreze independenta si sa coopereze cu Europa numai in plan economic. "Nu am nimic impotriva Turciei, este un aliat foarte respectat in cadrul NATO si un bun prieten al poporului olandez. Dar cred ca nu este un membru al familiei. Un vecin bun nu este acelasi lucru cu un membru al familiei si Turcia este o tara islamica. Nu numai ca vom plati un pret mare in ceea ce priveste costurile financiare, dar este o tara islamica si vom avea si mai multa imigratie in societatile noastre, ceea ce este ultimul lucru de dorit", a explicat politicianul olandez.

Partidul Libertatii din Olanda a obtinut patru mandate in Parlamentul European la alegerile din 7 iunie, dar Geert Wilders nu va fi europarlamentar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.