Croatia a investit ieri, pentru prima data de la independenta din 1991, o femeie la conducerea guvernului, pe Jadranka Kosor, care a promis sa depaseasca blocajul impus de Slovenia in negocierile pentru aderarea la UE, relateaza AFP.
Parlamentul croat a aprobat investirea cu 83 voturi pentru si 45 impotriva.

Aleasa sambata la conducerea partidului HDZ, conservator, la putere, Kosor, in varsta de 56 de ani, fosta jurnalista, a insistat in discursul sau pe blocajul impus din decembrie de Slovenia negocierilor croate de aderare la UE, din cauza unui diferend frontalier, si a promis reluarea rapida a negocierilor, relateaza NewsIn.

Kosor s-a declarat convinsa ca negocierile vor fi deblocate si procesul se va incheia anul acesta.

Kosor a fost dewsemnata vineri premier de catre presedinte, dupa ce Ivo Sanader a anuntat, in mod surprinzator, ca demisioneaza si se retrage din viata politica. El mai avea doi ani de mandat.

Ca si predecesorul ei in functie, Kosor a subliniat responsabilitatea ce revine Bruxellesului pentru iesirea din impas. "Vreau sa le spun prietenilor europeni ca ne vom face partea noastra de munca si ca resposabilitatea istorica pentru rezolvarea diferendului este acum pe umerii lor", a subliniat ea.

Noul guvern are 20 de membri si a fost format un nou minister, cel al Administratiei publice, precum si functii de ministru fara portofoliu.

Kosor a mai promis sa gaseasca mijloace pentrru "consolidarea stabilitatii macroeconomice si pentru revenirea la cresterea economica".

Opozitia de stanga si-a exprimat indoieli legate de capacitatea lui Kosor de a redresa tara si a calificat demisia lui Sanader drept "un act de lasitate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.