O profesoara universitara originara din Franta, in varsta de 23 de ani, acuzata de spionaj, este in arest de la 1 iulie in Iran, a anuntat Ministerul francez de Externe, iar ministrul Bernard Kouchner a spus ca tanara trebuie eliberata imediat, relateaza AFP.
Kouchner a spus ca femeia, Clotilde Reiss, este lector la Universitatea din Ispahan si a fost arestata miercuri pe aeroportul din Teheran, cand se pregatea sa revina in tara, prin Beirut.

"Daca am inteles bine, aceasta tanara a fost acuzata de spionaj, pentru ca ar fi facut mai multe fotografii cu telefonul mobil. Cred ca nu poate fi vorba de spionaj, acuzatia este absurda", a subliniat el, potrivit NewsIn.

"Dorim ca femeia sa fie eliberata. Nu vedem niciun motiv sa fie tinuta in arest", a subliniat ministrul.

Ministerul a spus ca ambasadorul iranian la Paris a fost convocat luni. Potrivit unui diplomat, frantuzoaica ar fi participat la manifestatii in Ispahan dupa realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad, a facut fotogragfii si a trimis un mail privat unui prieten la Teheran.

"Este o profesoara obisnuita, care a fost martor la manifestatii, ca milioane de alti iranieni, si nu a avut un rol activ in proteste", a declarat Kouchner.

Potrivit ministerului, tanara a stat in Iran "cinci luni". "Franta si-a informat partenerii europeni si a chemat la solidaritate", a mai spus ministerul.

De la alegerile prezidentiale din 12 iulie, Iranul a inasprit tonul fata de tarile occidentale, pe care le acuza ca au alimentat protestele. Premierul britanic Gordon Brown, care participat luni la summitul franco-britanic din Evian, a avertizat Iranul, spunand ca europenii sunt gata sa ia masuri "impreuna", in replica la cele luate impotriva ambasadei britanice din Teheran.

Noua angajati locali ai ambasadei britanice au fost arestati la 28 iunie si unul dintre ei este in continuare in arest.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.