Desi presedintele rus Dmitri Medvedev i-a promis presedintelui american Barack Obama o primire calduroasa la Moscova, acesta va beneficia cel mai probabil de o primire sceptica si discreta
In contrast cu "Obamania" din turneele lui Obama in strainatate, Rusia a minimalizat importanta vizitei, reflectand natura dificila a relatiilor dintre cele doua superputeri si iritarea Kremlinului fata de popularitatea lui Obma, relateaza NewsIn.

Pe strazile din Moscova nu se vad steaguri, postere sau bannere care sa anunte vizita. Un sondaj de opinie arata ca numai 8% dintre rusi cred ca relatiile cu SUA sunt amicale.

Televiziunea publica, sub controlul statului, de abia a mentionat vizita lui Obama, in afara de prezentarea unui interviu in care liderul american spune ca va trata Rusia ca un egal si ii va respecta liderii.

Temele discursurilor lui Obama pe politica externa - libertatea si dezarmarea nucleara, precum si respectarea lumii musulmane - au fost doar mentionate de televiziunea rusa. "Ultimul lucru pe care il vor estre Obamania in aceasta tara", spune Dmitri Trenin, de la Carnegie Centre. "Un presedinte american este, prin definitie, o incercare politica. Dar nu vrem sa fie mai popular decat presedintele nostru", a subliniat el.

Kremlinul a negat ca minimalizeaza importanta vizitei, dar diplomati au spus ca duo-ul Medvedev-Putin este deosebit de sensibil la acest subiect, din cauza gravitatii crizei economice dn Rusia, care a subminat afirmatia Kremlinului ca ar fi asigurat prosperitatea.

Presa rusa, sub controlul Kremlinului, a criticat SUA in trecut pentru proiectul scutului antiracheta, pentru sustinerea extinderii NATO si pentru ajutarea Gerorgiei. Aceasta campanie - care anul trecut a inclus o demonstratie la ambasada americana din Moscova si vizinarea unui film in care George W. Bush era comparat cu nazistii - si-a lasat amprenta. Potrivit unui sondaj publicat de Centrul Levada, 44% dintre rusi considera relatiile cu SUA drept "reci" sau "tensionate" si numai 28% cred ca Obama le va imbunatati substantial. 56% au spus ca Rusia nu ar trebui sa fie de acord cu reducerea armelor nucleare, fata de 25%, care cred contrariul.

"In momentul vizitei lui Obama la Moscova, multi rusi arata o indiferenta surprinzatoare, in timp ce altii spun ca nici nu stiau ca vine liderul american", potrivit televiziuniii Today TV.

Insa Trenin crede ca ignoranta populatiei fata de vizita lui Obama reflecteaza politica presedintiei ruse de a diminua importanta vizitei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.