Bulgarii au inceput sa voteze duminica pentru a-i alege pe membrii noului Parlament, care va fi dominat, potrivit sondajelor, de partidul de opozitie de centru-dreapta GERB, condus de primarul Sofiei Boris Borisov, transmite AFP
Socialistii premierului in exercitiu, Serghei Stansiev, ar urma sa devina a doua forta politica din tara, urmati de Miscarea pentru Drepturi si Libertati a minoritatii turce (MDL) si de ultranationalistii din Ataka.

Alte patru formatiuni, printre care Coalitia Albastra, partener al GERB in Partidul Popular European, au sanse sa depaseasca pragul de 4% din voturi necesare pentru a obtine un mandat in Parlament.

In conditiile in care nici opozitia, nici socialistii aflati la putere nu vor obtine majoritatea, potrivit sondajelor, analistii se tem ca formarea unui guvern va fi dificila si va duce chiar la un impas politic in plina criza economica. In aceste conditii, noi alegeri ar putea fi convocate in toamna, cred expertii.

Din cele 240 de parlamentari, 31 vor fi alesi, pentru prima data, prin sistem majoritrar cu un singur tur de scrutin. Sistemul proportional va fi aplicat celorlalte 209 mandate.

In total sunt inregistrati 6,8 milioane de alegatori. Birourile de vot s-au deschis la ora locala si a Romaniei 6.00 si se vor inchide la 19.00, cand sunt asteptate si primele estimari din partea institutelor de sondaj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.