Cei 24 de ostatici de la bordul unei nave germane capturate de piratii somalezi in luna aprilie nu mai au apa, mancare sau medicamente, relateaza un saptamanal german, citand un email al capitanului, relateaza Reuters
Vasul de 20.000 de tone Hansa Stavanger, a fost capturat la circa 400 de mile in largul portului somalez Kismayoun in 4 aprilie.

"Nu mai putem", a scris capitanul intr-un email trimis sotiei sale vineri, primul semn de viata dat in ultimele trei saptamani, potrivit Der Spiegel. "Nu avem apa, mancare sau medicamente", a adaugat el.

Compania Leonhardt & Blumberg, care detine nava, nu a comentat informatiile.

Pirateria a luat amploare in ultimele luni in Goful Aden, iar piratii au capturat numeroase cargouri si au obtinut zeci de milioane de dolari rascumparare pentru eliberarea vaselor si a echipajelor.

Capitanul Hansa Stavanger a scris intr-un email ca piratii au devenit nerabdatori dupa ce negocierile cu societatea din Hamburg au intrat in impas la sfarsitul lunii aprilie. Piratii au amenintat ca vor omori echipajul.

"Mi-au lipit ochii cu banda adeziva si m-au tarat pe punte (...) Au strigat si au tras pe langa capul meu", a spus el.
Cinci germani, trei rusi, doi ucraineni si 14 filipinezi se afla la bordul vasului.

Un purtator de cuvant al Ministerului german de Externe a declarat ca o celula de criza coopereaza strans cu Leonhardt & Blumberg pentru a gasi o solutie.

Potrivit Der Spiegel, capitanul i-a trimis un email si cancelarului Angela Merkel pentru a-i cere ajutorul. "Suntem disperati cu totii, unii dintre noi sunt bolnavi", a scris capitanul. "Va cerem politicos, dar cu hotarare, sa ne ajutati", a adaugat el.

Si situatia de pe vasul italian Buccaneer, capturat in 11 aprilie, este similara, La inceputul lunii iunie, capitanul vasului la bordul caruia se afla si cinci romani a declarat in cursul unei convorbiri telefonice cu un jurnalist al Corriere della Sera ca pe nava nu este hrana, apa potabila si medicamente potrivite, iar cei 16 ostatici sunt nevoiti sa traiasca fara aer conditionat, la o temperatura de circa 40 de grade Celsius. Echipajul este foarte stresat, o parte dintre marinari s-ar fi imbolnavit, iar sase dintre ei ar fi fost dusi in satele de pe coasta somaleza. "Este peste puterile noastre. Va rugam, scoateti-ne din aceasta situatie, altfel le vom cere chiar noi sa ne omoare", a spus comandantul, Mario Iarloi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.