Fostul secretar de stat german al Apararii a recunoscut ieri in instanta ca a primit 1,5 milioane de euro mita pentru doua afaceri cu tancuri.

"Dinozaurii" crestin-democratilor din Germania nu pot respira usurati. Marturia fostului secretar de stat al Apararii, Ludwig-Holger Pfahls (62 ani), ar putea fi inceputul unei noi serii de procese cu privire la "conturile negre" ale unor membri marcanti ai Uniunii Crestin-Democrate (CDU), informeaza "Der Spiegel" in editia online. Acestea au fost alimentate in anii ’90 de un personaj-cheie, dat in urmarire generala in Germania: comerciantul de armament Karlheinz Schreiber.

"Afacerea donatiilor CDU" a izbucnit in 1999, in momentul in care fostul trezorier al CDU a recunoscut ca a primit o sponsorizare in valoare de peste 500.000 de euro de la Schreiber. Helmut Kohl a recunoscut ca a primit "sponsorizari mascate", deci ilegale, in valoare de peste un milion de euro pentru campaniile electorale, dar nu a divulgat numele donatorilor, invocind cuvintul de onoare dat acestora. El a fost insa nevoit sa se retraga din pozitia de presedinte onorific al CDU.

O acuzatie, doua marturisiri

Pfahls a recunoscut ieri in fata tribunalului din Augsburg ca a primit de la Schreiber 1,02 milioane de euro mita pentru o afacere cu tancuri cu Statele Unite. Declaratia lui Pfahls a surprins, deoarece el era acuzat intr-o alta afacere, cu Arabia Saudita, in urma careia ar fi primit doua milioane de euro. Pfahls a recunoscut si acest "comision", precizind ca a fost vorba despre un milion de marci germane (511.000 euro).

El a pretins ca nu a intervenit politic pentru vinzarea celor 36 de tancuri "Fuchs" catre Arabia Saudita, in timpul razboiului din Golf, dar ca nu a putut refuza oferta lui Schreiber. Capetele de acuzare sint luare de mita si evaziune fiscala. Pfahls risca o pedeapsa de cel mult doi ani si trei luni de inchisoare, dupa ce apararea a ajuns la o intelegere cu acuzarea, in cazul in care inculpatul depune o "marturie plauzibila". Avocatii lui Pfahls au cerut sa fie citati ca martori in proces fostul cancelar Helmut Kohl, ministrul de Externe de atunci, Hans-Dietrich Genscher, fostul vicepresedinte CDU, Wolfgang Schauble, precum si alti fosti ministri, secretari de stat si ambasadori.

Justitie facuta nemteste

"Nu pot sa-mi explic cum s-a putut ajunge la acest derapaj. M-am lasat convins, cumva", a spus Pfahls in fata tribunalului din Augsburg, insistind asupra faptului ca vina ii apartine. "Nu vreau sa pun asta pe seama puterii de convingere a domnului Schreiber. Eu sint de vina", a recunoscut el, pretinzind ca nu ar fi luat neaparat banii, dar ca Schreiber ar fi insistat foarte mult. Banii erau depusi intr-un cont din Elvetia, la care ar fi avut acces doar prin intermediul lui Schreiber. Dupa prima mita, pretentiile lui Schreiber ar fi crescut. "Eram deja prins in menghina", a spus Pfahls. Cind judecatorul l-a intrebat de ce nu l-a dat pur si simplu afara pe Schreiber din biroul lui, el a raspuns: "Da, asa ar fi trebuit sa fac. Dar nu am facut-o."

Acesta este finalul unei lungi curse a anchetatorilor germani, care l-au dat pe Pfahls in urmarire generala in aprilie 1999. Fostul secretar de stat al Apararii intre anii 1987-1992 a fost atunci acuzat in cadrul "afacerii donatiilor CDU", dar a disparut la Hong Kong. El a fost gasit abia cinci ani mai tirziu, la Paris, de unde a fost extradat prin decretul premierului Jean-Pierre Raffarin. Procesul va continua pina la sfirsitul lui iulie, fiind programate inca 12 audieri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.