Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger a declarat miercuri "urgenta fiscala" in cel mai mare stat federal din SUA si i-a convocat pe congresmenii californieni in sesiune speciala, pentru a gasi solutii la problema deficitului bugetar de 24 de miliarde de dolari
California mai are nevoie de 2,8 miliarde de dolari pentru a putea face fata cheltuielilor imediate, informeaza NewsIn, citand AFP.

Schwarzenegger a avertizat ca aceasta "gaura", va atinge 6,5 miliarde in septembrie, daca nu vor fi reduse semnificativ cheltuielile in sectoarele educatiei si programelor sociale.

Daca statul va intra in incapacitate de plata, guvernatorul a subliniat ca cetatenii "vor fi expusi unui risc serios, pentru ca o mare parte dintre programele sociale nu va mai putea fi asigurata".

Schwarzenegger a ordonat si inchiderea unor servicii publice in prima, a doua si a treia vineri a fiecarei luni, pana in iunie 2010. In consecinta, functionarilor vizati li se vor reduce salariile. Spitalele publice si inchisorile nu sunt vizate de masura.

California, care ar fi a opta economie a lumii daca ar fi independenta, se confrunta cu probleme fiscale si bugetare de la inceputul anului, agravate de criza economica. Guvernatorul si congresmenii au ajuns la un acord privind un plan de salvare in luna februarie, dar californienii l-au respins in bloc la urne.

Schwarzenegger le-a dat congresmenilor termen pana la sfarsitul exercitiului fiscal, marti seara, pentru a prezenta un nou plan de salvare, dar fara succes.

"Rezolvarea deficitului ramane singura mea prioritate si nu ma voi opri pana nu voi reusi", a declarat guvernatorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.