Puscasii marini desfasurati in Afganistan au lansat cea mai vasta operatiune aeropurtata de la razboiul din Vietnam, in provincia Helmand din sudul tarii, a anuntat armata citata de AFP.
La operatiunea Khanjar participa aproape 4.000 de americani si 650 de politisti si militari afgani, a anuntat intr-o declaratie brigada expeditionara a puscasilor marini, MEB, din Afganistan.

Operatiunea, in care sunt implicate si 50 de avioane, consta in interventia trupelor in bastioanele talibane din sudul tarii si este, potrivit ofiterilor de pe teren, cea mai ampla operatiune aeropurtata lansata de puscasii marini dupa razboiul din Vietnam. "Operatiunea Khandjar difera de cele lansate anterior prin amploarea fortelor si prin rapiditate", a declarat generalul Larry Nicholson, comandantul MEB, intr-un comunicat.

Este prima operatiune de anvergura desfasurata de puscasii marini dupa desfasurarea lor, in ultimele luni, in Afganistan, arata NewsIn.

Militarii vor intra in valea raului Helmand, adanc in zonele controlate de talibani si unde fortele internationale nu au reusit sa se implanteze. Oficialii americani au anuntat ca operatiunea vizeaza sa ii convinga pe afganii din regiune ca fortele de securitate afgane - sustinute de cele internationale - ofera un viitor mai bun pe termen lung decat islamistii.

"Este un plan important, un plan care prezinta riscuri", le-a spus oamenilor sai generalul Nicholson, in timpul unei conferinte de presa organizate la Camp Leatherneck.

Ofensiva va dura 36 de ore in prima etapa si vizeaza sa instaureze securitatea in valea Helmand, inainte de alegerile din 20 august, a declarat generalul intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta.

Principalele obiective sunt districtele Garmsir si Nawa, situate in apropiere de frontiera cu Pakistanul, unde s-au refugiat insurgentii.

Helmand este provincia unde se produce cel mai mult opium din Afganistan, tara care furnizeaza 90% din productia mondiala a acestui drog. Traficul de opium si de droguri derivate, precum heroina, este considerat drept una dintre resursele gruparilor rebele.

Ofiterii au declarat ca se asteapta sa gaseasca intre 300 si 500 de talibani in districtul Nawa.

Ofensiva va permite si curatarea drumurilor de dispozitive explozive artizanale, armele favorite ale militantilor islamisti.

Aceasta actiune importanta intervine a doua zi dupa ce fortele americane s-au retras din orasele irakiene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.