Fumatul in locurile publice este interzis oficial in Grecia incepand de ieri, dupa intrarea in vigoare a unei noi legi in acest sens, mai stricta decat cele doua anterioare, adoptate in 2002 si 2003, care nu au avut efectul scontat, transmite AFP
Prin completarea reglementarilor anterioare, care erau axate pe crearea unor spatii speciale pentru fumatori, legea prevede interdictia totala a fumatului in spitale, institutii scolare, mijloace de transport si in orice spatiu public, citeaza NewsIn.

Totusi, potrivit unui amendament adoptat pe ultima suta de metri, companiile sau administratiile cu peste 50 de angajati pot amenaja un spatiu pentru fumatori, pe baza unui acord intre conducere si personal.

In plus, interdictia nu este totala in cafenele, baruri sau taverne cu suprafete mai mari de 70 de metri patrati, care pot crea, la randul lor, un spatiu pentru fumatori separat complet de sala principala. In schimb, cele cu suprafete mai mici de 70 de metri patrati vor alege sa fie exclusiv pentru fumatori sau sa interzica total fumatul.

A doua tara producatoare de tutun din Europa, Grecia, unde 42% din populatie este fumatoare, inregistreaza anual 20.000 de decese din cauza fumatului, potrivit ministrului sanatatii Dimitris Avramopoulos. Acesta a precizat ca noile masuri vor viza in primul rand protejarea sanatatii publice.

Dupa ce legile precedente, adoptate in 2002 si 2003, nu au avut aproape niciun efect, ministrul a insistat pentru respectarea noii legi, ale carei decrete de aplicare au fost publicate marti seara.

In plus, Grecia va interzice din luna septembrie orice publicitate la companiile de tutun pe strada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.