Dupa discursul marcant al Presedintelui Obama pe tema securitatii nucleare, Romania este prima tara din care este evacuat intregul stoc de uraniu puternic imbogatit de origine sovietica. Pentru intaia oara, acesta a fost transportat pe calea aerului, anunta NNSA.
Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara (NNSA) a anuntat astazi evacuarea din Romania a ultimului transport de uraniu puternic imbogatit (HEU) de origine ruseasca. Materialul a fost repatriat in Rusia in premiera cu un transport aerian, in vederea stocarii in doua depozite de combustibil nuclear securizate, potrivit unui comunicat.

Toata actiunea a necesitat costuri foarte mari, insa este de o importanta majora pentru securitatea Romaniei si integrarea ei in contextul luptei anti-terorism.

Astfel, Romania a devenit prima tara din care este evacuat uraniul puternic imbogatit dupa ce Presedintele Obama a sustinut la Praga la inceputul acestui an un discurs prin care si-a exprimat angajamentul de a securiza in patru ani materialul nuclear de risc din intreaga lume si de a spori eforturile SUA de a detecta si intercepta materialele nucleare aflate in tranzit.

"Este un progres major in demersurile NNSA de a pune in aplicare obiectivele fara precedent in materie de securitate ale Presedintelui Obama prin depozitarea in conditii sigure a materialelor nucleare de risc din intreaga lume si reducerea amenintarii terorismului nuclear. Aceste transporturi nu reprezinta doar eliminarea uraniului puternic imbogatit din Romania ci, prin folosirea cu succes a transportului aerian pentru repatrierea combustibilului nuclear uzat in Rusia, ofera noi modalitati de accelerare a evacuarii combustibililor uzati. Apreciem profund eforturile Romaniei, Rusiei si pe cele ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica in aceasta colaborare", a declarat Thomas D’Agostino, Directorul NNSA.

In cazul unuia dintre transporturi, o cantitate de 23,7 kg de HEU uzat de la un reactor de cercetare de la Magurele, din Romania, a fost depozitata in containere de transport rusesti TUK-19. Acestea au fost apoi incarcate in containere de marfa, transportate cu un convoi blindat de la locul in care se afla reactorul pana la un aeroport din apropiere. Ele au fost incarcate intr-un avion cargo Antonov-124 si transportate in Rusia, la un depozit securizat din apropierea localitatii Chelyabinsk, se adauga in comunicatul NNSA. In plus, o cantitate de 30 kg de HEU proaspat de la un reactor din Pitesti a fost transportata cu avionul la un depozit rusesc sigur, in apropierea localitatii Dimitrovgrad.


Romania, parte din lupta impotriva terorismului

Romania devine a paisprezecea tara din care a fost evacuat uraniul puternic imbogatit. Printre tarile care au repatriat anterior in intregime stocurile de HEU se numara: Brazilia, Bulgaria, Columbia, Danemarca, Grecia, Letonia, Filipine, Portugalia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia si Tailanda.

Acest lucru contribuie la reducerea definitiva a amenintarii teroriste, pentru ca elimina din zonele civile materialul ce poate fi folosit pentru fabricarea bombelor. Fiecare kilogram de HEU depozitat in conditii de siguranta reduce riscul producerii unei bombe de catre teroristi, atentioneaza NNSA.

GTRI are drept scop reducerea si protejarea materialelor nucleare si radiologice de risc din zone civile din intreaga lume. De la inceperea programului au fost repatriate Rusiei aproximativ 862 kg de uraniu puternic imbogatit din Serbia, Romania, Bulgaria, Libia, Uzbekistan, Kazahstan, Polonia, Germania, Republica Ceha, Letonia si Vietnam.

In septembrie 2008, NNSA a acceptat de asemenea sa lucreze cu Politia de Frontiera Romana pentru a echipa anumite puncte selectate cu echipamente de detectare a radiatiilor. NNSA a oferit pregatire privind folosirea acestora si masurile de urmat in cadrul programului "Second Line of Defense", care ajuta la detectarea, oprirea si interzicerea traficului ilicit cu materiale nucleare si radiologice. Din 2004, NNSA a colaborat cu Politia de Frontiera Romana in cadrul Programului de Control al Exporturilor Nucleare Internationale in vederea blocarii transferului de materiale, echipamente si tehnologie ce pot fi folosite pentru producerea de arme de distrugere in masa.

Infiintata de Congres in 2000, NNSA este o agentie semi-autonoma din cadrul Departamentului pentru Energie, responsabila cu sporirea securitatii nationale prin aplicarea in scopuri militare a stiintei nucleare in cadrul strategiei nationale pentru securitate.

Potrivit NewsIn, costurile totale pentru ambele operatiuni - 11,5 milioane de dolari - au fost suportate integral de SUA.

Click aici pentru fotografii si alte informatii relevante despre transportTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.